Békebeli ropogós kifli

Ismeritek azt a kiflit, ami kívül ROPOGÓS belül vaj puha, de nem nyomódik össze és nincs élesztő íze és, ami a legfontosabb LETEKERHETŐ? Ez a kifli nem finom ez MENNYEI. Édesanyámnak sütöttem a születésnapjára és azt mondta, hogy gyerekkora óta nem evett ilyen finom kiflit.

Teljes elkészítési idő kb 3 óra volt a liszt kimérésétől a kihűlésig.

Hozzávalók 8 db kiflihez:
  • 50 dkg búzafinomliszt (BL55)
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 2 dkg (20 g) friss élesztő VAGY egy zacskó szárított élesztő
  • 1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
  • 2 dl tej (200 g)
  • 1 dl víz (100 g) Jobb ha szénsavmentes ásványvíz nem csapvíz

(Nem tévedés tényleg nem kell külön zsiradékot tenni a tésztába)

Recept:

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen, de ne forró.

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.

Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.

A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütőgéppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.

Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, 8-10 db-ba vágjuk (kb 85-110 g/db), gombóccá formázzuk. 

Tipp: 50 g-os tésztákkal dolgozva kb 17 mini kifli formázható meg. Nálunk  nagy sikere volt a gyerekeknél.

10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon.

Megformázzuk kiflinek.

TIPP: A tészta nagyon ruganyos nagyon vékonyan olajozott felületen szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.

Szilikonos ssütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben “kinyílik” a kiflink.

20161111_224728.jpg

220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.

Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor csak addig kelesztjük a megformázott kifliket, amíg melegszik a sütő, de télen van hogy 30 perc is kell nekik.

10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést.

Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket.

Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.

20161111_231822.jpg

TIPPEK:

Ezt a receptet az  Disznósné Marikától tanultam, aki Sallai Annától kapta a receptet. Mint a hozzászólásokból kiderült számomra a recept eredetileg Németh András receptje. Nagyon szépen köszönjük neki, hogy megosztotta ezt a tökéletes receptet.

86 hozzászólás “Békebeli ropogós kifli” bejegyzéshez

    1. Nem nem kell. Az élesztőnek a hőmérséklet a lényeg csak. Gyorsíthatunk futtatással és cukorral de nem szükséges

  1. Nekem sydneyben mindig hianyzott a kifli.Egy dekvideki sutodeben volt csak kaphato az bezart..majd elkeszutjuk a csaladdal makus gubank is lesz akkor!!Köszønöm az unokak nevèben is!

    1. Mákos gubának Limara gubakiflijét ajánlom. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, kiadós és isteni belőle a guba.

  2. Ma készítettem el először és nekem nagyon ízlik, a párom is jóízűen ette, biztos hogy rendszeresen fogom sütni és bárkinek bátran merem ajánlani.

      1. Ha este dagasztom be a tésztát,másnap reggel kisüthető?ha igen hűtőbe kell tenni a tésztát?köszönöm szépen válaszát

  3. Én már sokadszorra készítem (épp most sül), de valamiért mindig kell tennem hozzá valamennyi plusz lisztet, mert nagyon ragad a tészta. Nem tudod mi az oka? Mással nem volt ilyen? Ettől függetlenül mindig nagyon jól sikerül, a férjem is oda van érte és holnap a kisfiam is meg fogja kóstolni 🙂 nekem mondjuk elég dundik lesznek, lehet szélesebbre kéne nyújtanom a tésztát, hogy vékonyabb, hosszabb kifliket kapjak 🙂

    1. Nekem a gépem kidagasztja ennyi folyadékkal igaz idő kell neki. Ha kevesebb ideig keleszted a formázás után akkor nem lesz olyan duci 🙂

      1. Nekem is több lisztet vett fel, mint a recept szerinti adag, de így is nagyon finom lett, köszönet a receptért!( Kézzel dagasztottam.) Ez az olajos ötlet pazar!

        1. Géppel gond nélkül bele lehet dagasztani a folyadék mennyiséget BL55-ös lisztbe. Kézzel nyilván nehezebb. Örülök, hogy ízlett

  4. Nem tudnál segíteni abban hogy megtudjam a Szegedi vágott cipó receptjét? Már régóta vadászom rá, de csak puha és nem fényes, nem ropogós felületűt találtam, amit elkészítettem!

    1. Nekem nincs receptem, de van egy ami elvileg az amit keresel. Itt nem tudok képet küldeni, de ha Fb messengeren megkeresel akkor elküldöm 🙂

    1. Nem tudom sajnos. Esetleg meg lehet próbálni 210 fokon alul felül sütéssel sütni. Idővel megpuhul mindenképpen. Gyorsan el kell fogyasztani 🙂

    1. Még nem próbáltam. Lehet hogy a nagy zsírtartalom miatt puhább lesz és nem ropogós. víz tejszín keverékével próbálkoznék

  5. Nagyon finom kifli! Mi feltekerés előtt megszórtuk reszelt sajttal, majd kívül is kapott sajtot. ISTENI LETT!!!

  6. üdv, elkészítettem én is. Számomra szenvedős volt, kézzel dagasztottam, a tészta nagyon lágy volt, alig bírtam formázni. De amikor kivettem a sütőből a béna kis kiflieimet, megcsapott az illatuk, és olyan ropogósak voltak hogy mindent megért ez a recept 🙂
    köszönöm szépen!

    1. Örülök azért, hogy ízlett. kézzel még nem próbáltam kidagasztani, de géppel biztosan felveszi a folyadék mennyiségét és olajozva nem ragad formázáskor. Érdemes esetleg egy kézi habverő dagasztó karjával kidagasztani legközelebb ha van.

  7. Szárított élesztőből biztosan egy teljes zacskó menjen bele?
    Mert a tasakok szerint az 40 gr frissnek felelne meg, 1 kg liszthez való annyi…

    1. Kövesd a zacskó leírását én azt javaslom. Ami nekem van itthon az elegendő 500 g liszthez. Megfelel 25 g friss élesztőnek.

  8. Szia! Hálás köszönet a receptért! Megtanítottál kiflit sütni😊 Következő project a zsemle recepted lesz! Köszönöm. Ági

  9. Ugyanígy készítve működik teljes kiőrlésű zabliszttel is: 20 dkg finomliszt +30 dkg tk. Zabliszt 🙂 Nagyon finomak és szépek!

  10. Mindig találkoztam a FB-on ezzel a recepttel, de csak most próbáltam ki. A férjem, aki sose reggelizik, most 3-at azonnal “letekert”, mert ilyet gyerekkorában evett utoljára. Nagy dicséret 🙂 Köszönöm a receptet!

  11. Úristen, nagyon jó lett, életemben nem csináltam még kiflit, de ez pont olyan, amit a kislányom szeret. Köszönöm a receptet, most életmentő volt 🙂

  12. Köszönöm a receptet. Nagyon finom kiflik lettek. A munka nagy részét a kenyérsütő gép végezte. Én csak nyújtottam és sütöttem. Fél kg lisztből 8 db lett, de kevésnek bizonyult.😀

  13. Ez valami tökéletes! 🙂 Majd meg pusztultunk egy kis kifliért így 2,5 hét önkéntes karantén után, de pékségből nem mertem venni. A te receptedet ajánlották többen, és egyszerűen tökéletes! Nagyon köszönjük hoyg leírtad és kifejlesztetted! 🙂

  14. Most lett kész!! Isteni finom, köszönöm szépen a receptet! Egy kis köménymagot és sót is szórtam a tetejére.Még melegen vajjal, zöldpaprikával ettük, alig bírtuk abbahagyni! Gyerekkorom óta nem ettem ilyen finomat!!!!!

  15. Most sülnek a kiflik, és kicsit izgulok, mert nekem csak légkeveréses a sütőm és nemtudom, hogy hogyan kell viszonyítani az alsó-felső sütéshez képest? Több vagy kevesebb hőfok szükséges? Köszönöm a választ. Üdv. Gabi

  16. Tegnap találtam a receptet, ma meg is süttem! Isteni finom és ropogós! Bekerült a kedvencek közé! Ajánlom mindenkinek!!! 😍

  17. Most fogom berakni a sütőbe a kifliket.
    Azt szeretném kérdezni, hogy a sütő alján csak addig legyen víz, amíg a sütő felmelegszik?
    Ha beteszem a bespriccelt kifliket akkor már a vizet vegyem ki?

    1. Nem az 1 dl víz kb a sütés felére elpárolog, de addig jó ha bent van mert nem szárad a kifli.

  18. Üdv!

    Egy gyors észrevétel.
    Ha 20%-os tejfölt használt, akkor bizony 10g zsiradék van benne, amit ki így, ki úgy vaj, margarin vagy olaj formájában tesz bele.
    Ez természetesen semmit nem von le recept nagyszerűségéből vagy a végeredményből, mert az valóban mennyei!
    További jó recepteket!

    1. Igen ezzel tisztában vagyok. Azt írtam, hogy nem kell bele zsiradékot tenni, mert mindenki ezt kérdezte. A tejmenetes változatnál le is írtam, hogy azért kell bele zsiradék, hogy a tejföl és a tej zsírtatalmát kiváltsuk.

  19. Sziasztok! Valaki próbálta már úgy is, hogy este legyúrta, formázta és csak reggel sütötte ki? Előre is köszönöm a választ!

  20. Előre elkészítenék több adag kiflit és szeretném lefagyasztani. Kisütés után nem szeretem fagyasztani, kiolvasztás után nem lesz az igazi. Inkább még sütés előtt fagyasztanám. Ezt melyik fázisban és miként érdemes?

  21. Sziasztok! Én már sokadszorra készítem, mert imádjuk, de megőrülök, mert annyira ragad a tészta… nyilván olajos kézzel sokkal jobb a helyzet, de amúgy valamit rosszul csinálok? 🙁

    1. Olajosan kell formázni, de nekem azért nagyon nem ragad. Próbálj meg másik lisztet használni.

  22. Nem tudom, milyennek kellene lennie, az enyém kicsit tömöttebb, nehezebb, tartalmasabb állagú, mint a bolti kiflik. Szépen megkel kétszer, ezzel nincs gond, vajon így jó?
    Gázsütőm van, bizonyára befolyásolja valamelyest az eredményt. Régebben próbálkoztam kenyérsütéssel, többféle edényben, soha nem lett cserepes, abbahagytam. De a péksüti izgatja a fantáziámat, de jó lenne… 🙂

    1. Sokkal nehezebb mint egy bolti kifli. (bolti 50 g ez legalább 80 g) Olyan levegős állagot csak adalékanyagokkal lehet elérni, amit otthoni sütésnél nem alkalmazunk. Esetleg ajánlom a sajtos stangli receptem az a leglevegősebb tésztám.

  23. Én nem szeretek sütni,.. de ezt azért kipróbáltam.
    Nem hittem a szememnek mert elsőre is tökéletes lett, formára, állagra is kitűnő!
    Köszönöm ezt a remek receptet, a családom imádta
    Most már bátrabban böngészek egyébb péksütemények receptjei között is

  24. Szia/sztok, várakoznak a kis gömböcök, ha aztán kiflik legyenek. Na meg én is hehe….
    Olvasgatom a hozzászólásokat, fura, h többen is írtak, lágy volt a tészta, majdhogynem soknak tűnt a folyadék . Nekem meg kellett meg hozza tenni nem is keveset, h tudjam egyáltalán dagasztani, és összeálljon ahogy azt kell. 🤔
    Nem vagyok kezdő kelt tésztában, csak a kifli szúr ki velem mindig. Most újrapróbálkozom.
    Nyah…. majd meglátjuk 😉

    1. Volt már ilyen másnál is, de mindig kiderült, hogy csak a tej és a tejföl került bele a víz ottmaradt kimérve a pulton. Nálad nem ez történt?

  25. Érdeklődni szeretnék, hogy BL80 kenyérliszt vagy TBL70 tönkölybúza liszt használata esetén is ugyanezek az arányok?
    Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük