Békebeli ropogós kifli

Ismeritek azt a kiflit, ami kívül ROPOGÓS belül vaj puha, de nem nyomódik össze és nincs élesztő íze és, ami a legfontosabb LETEKERHETŐ? Ez a kifli nem finom ez MENNYEI. Édesanyámnak sütöttem a születésnapjára és azt mondta, hogy gyerekkora óta nem evett ilyen finom kiflit.

Teljes elkészítési idő nekem 3 óra volt a liszt kimérésétől a kihűlésig.

Hozzávalók 8 db kiflihez:

  • 50 dkg búzafinomliszt (BL55)
  • 1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
  • 2 dl tej (200 g)
  • 1 dl víz (100 g) Jobb ha szénsavmentes ásványvíz nem csapvíz
  • 2 dkg (20 g) friss élesztő VAGY egy zacskó szárított élesztő
  • 2 teáskanál (10 g) só

(Nem tévedés tényleg nem kell zsiradék a tésztába)

Recept:

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen, de ne forró.

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.

Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.

A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütőgéppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.

Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, 8-10 db-ba vágjuk (kb 85-110 g/db), gombóccá formázzuk. 

Tipp: 50 g-os tésztákkal dolgozva kb 17 mini kifli formázható meg. Nálunk  nagy sikere volt a gyerekeknél.

10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon.

Megformázzuk kiflinek.

TIPP: A tészta nagyon ruganyos nagyon vékonyan olajozott felületen szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.

Szilikonos ssütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben “kinyílik” a kiflink.

20161111_224728.jpg

220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.

Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor csak addig kelesztjük a megformázott kifliket, amíg melegszik a sütő, de télen van hogy 30 perc is kell nekik.

10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést.

Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket.

Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.

Egy kifli kisülve 100 g-os lett nekem.

20161111_231822.jpg

TIPP:

  • Hagyományos gázsütőben: Teljes lángon kell sütni, amíg elkezd pirulni, (kb. 20 perc) Utána takarék lángon még kb 10 perc sütés. 
  • Légkeverés nélküli sütőben: 220 fokon a sütés alatt végig
  • Szárított élesztő: Többen jelezték, hogy egy csomag szárított élesztőt használva (a friss helyett) is finom a végeredmény.
  • Teljes kiőrlésű liszttel is működik. LINK: Békebeli teljes kiőrlésű kifli

Még langyosan megkentük snidlinges vajjal. 

20161111_232315.jpg

Ezt a receptet az Akik szeretnek kenyeret sütni FB csoportban tanultam Disznósné Marikától, aki Sallai Annától kapta a receptet. Mint a hozzászólásokból kiderült számomra a recept eredetileg Németh András receptje. Nagyon szépen köszönjük neki, hogy létrehozta ezt a tökéletes receptet.

15 hozzászólás “Békebeli ropogós kifli” bejegyzéshez

    1. Nem nem kell. Az élesztőnek a hőmérséklet a lényeg csak. Gyorsíthatunk futtatással és cukorral de nem szükséges

  1. Nekem sydneyben mindig hianyzott a kifli.Egy dekvideki sutodeben volt csak kaphato az bezart..majd elkeszutjuk a csaladdal makus gubank is lesz akkor!!Köszønöm az unokak nevèben is!

  2. Ma készítettem el először és nekem nagyon ízlik, a párom is jóízűen ette, biztos hogy rendszeresen fogom sütni és bárkinek bátran merem ajánlani.

  3. Én már sokadszorra készítem (épp most sül), de valamiért mindig kell tennem hozzá valamennyi plusz lisztet, mert nagyon ragad a tészta. Nem tudod mi az oka? Mással nem volt ilyen? Ettől függetlenül mindig nagyon jól sikerül, a férjem is oda van érte és holnap a kisfiam is meg fogja kóstolni 🙂 nekem mondjuk elég dundik lesznek, lehet szélesebbre kéne nyújtanom a tésztát, hogy vékonyabb, hosszabb kifliket kapjak 🙂

    1. Nekem a gépem kidagasztja ennyi folyadékkal igaz idő kell neki. Ha kevesebb ideig keleszted a formázás után akkor nem lesz olyan duci 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük