Édesapám sokszor mondogatja, hogy enne olyan igazi piaci lángos-t. Amit anyukámtól tanultam az kefires, de az neki nem ízlik. Na ki tudna neki sütni, ha nem én 🙂 Meg volt vele elégedve.
Azóta kidolgoztam a 100% teljes kiőrlésű változatot is KATT IDE a receptért

Hozzávalók 8 db lángoshoz:
- 0,5 kg (500 g) búzafinomliszt
- 1 ek (15 g) só
- 1 ek (15 g) cukor
- 25 g (fél kocka) friss élesztő
- 3,5 dl langyos víz
- A sütéshez bő tűzforró olaj
Recept:
Egy tálba szitáljuk a lisztet és belekeverjük a sót.
A közepébe mélyedést csinálunk, ahova beleszórjuk a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
Erre öntjük a langyos vizet (kellemes kézmeleg)
Egy fakanállal vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk.
Ragadós marad!!!!! Úgy a jó, majd amíg kel, addig magába szívja a folyadékot.
Olajos kézzel összeszedjük és bőven körbelocsoljuk olajjal.
Elvileg 10 perc kelesztés után már süthetünk is belőle ha nagyon sietünk, de ha van időnk akkor jót tesz neki ha kel a tészta akár egy órát is. Minél többet áll a sikérszálak annál jobban megszívják magukat és nem fog ragadni a tésztánk.
Olajos pultra borítva nyolc darabra vágjuk és gombócokat formázunk belőle olajos kézzel, mert még mindig ragadhat a tészta!!
Az olaj alatt ekkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, mert amíg melegszik addig még kel a tésztánk. Ez a kis idő kell a gombócoknak, hogy újra keljenek és jól nyújthatóvá váljanak ragadás nélkül.
Sütés:
Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró és bő olajban süssük. kb 1900-200 oC
Ha forró az olajunk, akkor HIDEG VIZES KÉZZEL finoman széthúzkodjuk a tésztát kör alakúra és “beledobjuk” az olajba. Óvatosak legyünk, hogy nehogy a víz belecseppenjen az olajba!!! Ezzel a módszerrel sokkal ropogósabb végeredményt kapunk
Amint beleraktuk a tésztát az olajba lenyomjuk a közepét egy fakanállal, mert felpúposodik
kb 1-1,5 percig sütjük, míg szépen megpirul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk.
TIPP 1: Én egy ideje az olajsütőmet használom lángos sütésre 190 fokra állítva. (kosarat kiveszem)
TIPP 2: Akkor jó a hőmérséklet, ha a beledobott tészta egyből felpuffad, ahogy belerakjuk és gyorsan pirul, ha nem elég meleg akkor lapos marad és nem lesz ropogós
TIPP 3: Két lángos között várjunk legalább egy percet mielőtt újabbat sütünk, mert az olajnak vissza kell melegedni.
TIPP 4: Ha nem kell mind, akkor rakjuk hűtőbe a nyers tésztát egy folpackkal lefedve. Akár 24 órát is hűtőzhet. A kisült lángos idővel megpuhul és rágós lesz a tészta. Jobb ha mindig frissen sütjük.
FOKHAGYMÁS KENŐ: Mikróba tegyük be fél percre a pici olajjal leöntött zúzott fokhagymát és ezt öntsük fel vízzel ezzel kenjük a kisült lángost

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on.
Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.
Szia! Szerinted 10szeres mennyiségű tésztánál ugyanezek az arányok? Pl cukor.
Köszönöm
Én ezekkel az arnyokkal dolgoznék.