Teljes kiőrlésű lángos

Hozzávalók 4 db lángoshoz

  • 2 dl langyos víz (nem csapvíz)
  • 1 egész pici méz
  • 12 g (negyed kocka) friss élesztő
  • 2 kávéskanál (7 g) só
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 40 g búzasikér
  • A sütéshez bő tűzforró olaj

Recept:

Egy tálba tesszük a lisztet belekeverjük a sót.

A közepébe mélyedést csinálunk ahova belemorzsoljuk az élesztőt és rácsurgatunk pici mézet.

Erre öntjük a langyos vizet (kellemes kézmeleg)

Egy fakanállal vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk.

Ragadós marad nem baj, olajos kézzel összeszedjük.

A kidolgozott tésztát bőven körbelocsoljuk olajjal.

Elvileg 10 perc kelesztés után már süthetünk is belőle ha nagyon sietünk, de ha van időnk akkor jót tesz neki ha kel a tészta akár egy órát is.

Olajos pultra borítva négy darabra vágjuk és gombócokat formázunk belőle olajos kézzel, mert még mindig ragad a tészta!!

Az olaj alatt ekkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, mert amíg melegszik addig még kel a tésztánk. Ez a kis idő kell a gombócoknak, hogy újra keljenek és jól nyújthatóvá váljanak ragadás nélkül.

Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró és bő olajban süssük. kb 200 oC

Ha forró az olajunk, akkor HIDEG VIZES KÉZZEL finoman széthúzkodjuk a tésztát kör alakúra és “beledobjuk” az olajba. Óvatosak legyünk, hogy nehogy a víz belecseppenjen az olajba!!! Ezzel a módszerrel sokkal ropogósabb végeredményt kapunk

Amint beleraktuk a tésztát az olajba lenyomjuk a közepét egy fakanállal, mert felpúposodik

kb 1-1,5 percig sütjük, míg szépen megpirul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk.

TIPP 1: Én egy ideje az olajsütőmet használom lángos sütésre 190 fokra állítva. (kosarat kiveszem)

TIPP 2: Akkor jó a hőmérséklet, ha a beledobott tészta egyből felpuffad, ahogy belerakjuk és gyorsan pirul, ha nem elég meleg akkor lapos marad és nem lesz ropogós

TIPP 3: Két lángos között várjunk legalább egy percet mielőtt újabbat sütünk, mert az olajnak vissza kell melegedni. 

TIPP 4: Ha nem kell mind, akkor rakjuk hűtőbe a nyers tésztát egy folpackkal lefedve.A kisült lángos idővel megpuhul és rágós lesz a tészta. Jobb ha mindig frissen sütjük.

FOKHAGYMÁS KENŐ:  Mikróba tegyük be fél percre a pici olajjal leöntött zúzott fokhagymát és ezt öntsük fel vízzel ezzel kenjük a kisült lángost

Egy hozzászólás “Teljes kiőrlésű lángos” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük