Aranygaluska

Aranygaluska egy klasszikus. Az enyém annyiban más kicsit, hogy citromhéjjal és fahéjjal van megbolondítva, így egészen különleges élményt nyújt. Próbáljátok ki, érdemes.

Hozzávalók:

Tésztához

  • 750 g búzafinomliszt (BL55)
  • 70 g olvasztott vaj
  • 50 g (1 egész) friss élesztő 
  • 5 g (egy teáskanál) só
  • 2 db egész tojás
  • 360 ml tej (2,8%-os) (tejmentesen tápszer vagy növényi tej)
  • 70 g cukor
  • 1 db citrom héja

Szóráshoz

  • 200 g darált dió
  • 200 g cukor
  • 5 g őrölt fahéj
  • 100 g olvasztott vaj vagy Vénusz vajízű margarin

 Vaníliaöntet

  • 1 vaníliás pudingpor (Dr Oetker prémium)
  • 7 dl tej (tejmentesen növényi tej)
  • 1 csomag vaníliás cukor

 Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. A tál oldalához bemérjük a vajat és a tojást. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.

20161126_084431.jpg
20161126_091424.jpg

Ezután 30 percig kelesztjük a tésztát.

Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy nagy magas falú tepsit.

Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, fahéjjal.

20161126_094457.jpg

Ha megkelt a tésztánk nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle kézzel (kb. ping-pong labda méretűeket)

A tésztagombócokat (kb 30 db lesz) olvasztott vajba mártjuk, és a cukros dióban meghempergetjük, majd a tepsibe tesszük.

Tipp: Ha van időnk, akkor formázzunk meg minden gombócot úgy mint a zsemlét. Csodásan szép gombócokat kapunk.

Ha megtelt a forma, a tetejét meglocsoljuk a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval.

20161126_095330.jpg

Újabb 30 percen át kelesztjük.

20161126_102424.jpg

Az új sütőmhöz van egy magas falú “gáztepsi” abban egészen különleges magas és óriási gombócokat tudtam sütni 🙂

20190519_155343.jpg

Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliapudingot (több tej kell bele, mint ami a zacskón írva van, mert úgy hígabb marad).

A megkelt aranygaluskát 180 fokos előmelegített sütőben alul felül sütésen 30-35 perc alatt készre sütjük.

Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

20190520_132359.jpg

2 hozzászólás “Aranygaluska” bejegyzéshez

  1. Kálci, Istennő vagy. Életem első aranygaluskája a te segítségeddel aratott a családban. Olyan finom lett, annyit ettek belőle, hogy mindenki kifeküdt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük