Leves cipó, ragu- vagy krémleveshez

leves cipó

Többször kerestem egy olyan receptet, ami egyszerűen csak élesztős és lehet vele olyan jó kis igazi nagybetűs CIPÓT sütni, amiben levest lehet tálalni. Hát addig kerestem és mérgelődtem, amíg megcsináltam magam a leves cipó receptet. Remélem örömet okoz másnak is nem csak a családomnak és a vendégeimnek.

Hozzávalók: 5 db felnőtteknek való méretű cipóhoz

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt)
  • 10 g (2 teáskanál) só
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • 3,5 dl (350 g) víz
  • 30 g napraforgóolaj

Recept:

Belemérjük egy edénybe a lisztet, majd belekeverjük a sót

Belemorzsoljuk az élesztőt a liszt közepébe és erre ráöntjük a langyos vizet.

Belemérjük az olajat is. 

Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztótálhoz

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet, ekkor kicsit átgyúrjuk, és megint hagyjuk 20 percig kelni, így összesen 40 percet kel a tésztánk.

Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és felvágjuk, annyi darabra ahány cipót szeretnénk belőle. Ha felnőtteknek szánjátok, akkor azt ajánlom, hogy 5 felé osszátok a teljes tészta mennyiségét (220 g/ cipó)

TIPP:

3 db 250 g-osat szoktam készíteni és 2 db 175 g-osat

250 g-os tésztából akkora cipó lesz, amibe kb. 3 dl leves fér (felnőtt adag)
175 g-os tésztából pedig akkora, amibe kb. 2 dl

7 db-ra osztva (155 g-os tészta) már csak akkora lesz, amibe 1 merőkanálnyi leves fér. Többször kell bele szedni levest 🙂

Cipóvá formázzuk, szilikonos sütőpapírra rakjuk és kelni hagyjuk őket kb. 45 percet.

Közben bemelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen.

Kivételesen most ne legyen bent víz a sütőben, mert vastag kérget szeretnénk a cipónak.

Lespricceljük vízzel őket.

Ezután mehet a sütőbe sülni kb fél órára. De inkább azt írom, hogy addig, amíg alaposan meg nem pirul

Kivesszük, majd átrakjuk egy rácsra hűlni

Ha kihűlt levágjuk a tetejét és a közepét kikaparjuk.

Ide tálaljuk a levest és visszatesszük a tetejét.

TIPP:
Ha óvatosan vesszük ki a közepét, akkor héj nélküli zsemleként használható

Ha nem sikerül, akkor ajánlom a fasírt készítését második fogásnak

Ajánlott levesek:

Hagymakrémleves

Tárkonyos csirkeraguleves

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.

Kálci receptjei Youtube

Egy hozzászólás “Leves cipó, ragu- vagy krémleveshez” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.