Cipó ragu- vagy krémleveshez

Többször kerestem egy olyan receptet, ami egyszerűen csak élesztős és lehet vele olyan jó kis igazi nagybetűs CIPÓT sütni, amiben levest lehet tálalni. Hát addig kerestem és mérgelődtem, amíg megcsináltam magam a receptet. Remélem örömet okoz másnak is nem csak a családomnak és a vendégeimnek.

Hozzávalók:

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt)
  • 10 g (2 teáskanál) só
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • 3,5 dl (350 g) víz
  • 30 g napraforgóolaj

Recept:

Belemérjük egy edénybe a lisztet. 

A lisztbe belekeverjük a sót

Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.

A vizet meglangyosítjuk és ráöntjük az élesztőre

Belemérjük az olajat is. 

Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztótálhoz

TIPP: Ha van egy kézi robotgépünk, akkor azt a csavaros kart azért találták ki, hogy ne kelljen kézzel dagasztani. Ha van egy kenyérsütőnk, akkor nézzünk ki egy programot, ami az elején dagaszt, és rakjuk bele a tésztát. majd ha lejárt a dagasztás ideje, akkor vegyük ki belőle.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet. 

Ekkor kicsit átgyúrjuk, és megint hagyjuk 20 percig kelni

Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és felvágjuk, annyi darabra ahány cipót szeretnénk belőle

TIPP: 3 db 250 g-osat készítettem és 2 db 175 g-osat

250 g-os tésztából akkora cipó lesz, amibe kb 3 dl leves fér
175 g-os tésztából pedig akkora, amibe kb 2 dl

Cipóvá formázzuk, szilikonos sütőpapírra rakjuk és kelni hagyjuk kb 45 percet.

TIPP: A formázás során kialakított „fogantyú” eltűnt a kelés során, így amikor megkelt, akkor sütés előtt újra formáztam óvatosan.

Közben bemelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen.

Kivételesen most ne legyen bent víz a sütőben, mert vastag kérget szeretnénk a cipónak.

Lespricceljük vízzel őket

Ezután mehet a sütőbe sülni kb fél órára. De inkább azt írom, hogy addig, amíg meg nem pirul

Kivesszük, majd átrakjuk egy rácsra hűlni

Ha kihűlt levágjuk a tetejét és a közepét kikaparjuk.

Ide tálaljuk a levest és visszatesszük a tetejét.

TIPP:
Ha óvatosan vesszük ki a közepét, akkor héj nélküli zsemleként használható

Ha nem sikerül, akkor ajánlom a fasírt készítését második fogásnak

Ajánlott leves:

Hagymakrémleves

Egy hozzászólás “Cipó ragu- vagy krémleveshez” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük