Donut, doughnut, amerikai fánk

Ki hogy ismeri. Az biztos, hogy egyre több helyen kapni kicsiny hazánkban is és a gyerekeim meg vannak érte bolondulva. Így hát, ha nem szerettem volna, hogy a pénztárcám gyors úton üressé váljon ki kellett dolgoznom a receptet. Próbálkoztam több verzióval, de eddig ez lett a legjobb.

Hozzávalók:

  • 550 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 100 ml víz
  • 150 ml tej
  • 25 g tejföl 
  • 65 g (3 evőkanál) cukor
  • 50 g vaj
  • 1 tojás
  • Sütéshez olaj (napraforgó olajat használtam, de a leírásokból azt szűrtem le, hogy földimogyoró olajban sült adná azt az ízt amit keresek)

Recept:

A lisztet egy tálba szitáljuk

A közepébe mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt

Ráöntjük a langyos vizes, cukros, tejfölös tejet

Ebbe öntjük az olvasztott vajat és ütjük bele a tojást

Kidagasztjuk és egy órán át kelni hagyjuk

Ha megkelt kinyújtjuk lisztezett felületen és kiszaggatjuk egy nagyobb pohárral, majd a közepét egy kisebbel.

Félrerakjuk kelni a karikákat (időt nem mértem, csak megvártam míg szép puposak lesznek.

TIPP: A közepéből kiesett köröket sütőpapírra helyeztem és közepére baracklekvárt téve 200 fokos sütőben megsütöttem olaj nélkül.

A többi maradék tésztát pedig újragyúrtam, 15 percig kelesztettem, majd kinyújtás után háromszögeket vágva olajban kisütöttem.

Amikor úgy látjuk, hogy szépen kerekednek a fánkok, akkor bő forró olajban kisütjük kb 200 fokon. Szinte pár másodperc alatt barnul az egyik oldaluk és már fordíthatjuk is meg.

TIPP: Kivettem az olajsütőmből a rácsot és 190 fokra tekerve egyenletes hőmérsékleten tudtam sütni a fánkokat

Kihűlés után megszórjuk porcukorral, vagy bevonjuk csokival vagy cukormázzal és ízlés szerint díszítjük.

CUKORMÁZ: Átszitált porcukorba kiskanállal adagolunk vizet, addig amíg folyékony, de nem túl folyós állagot nem kapunk. Pár csepp citromlével megbolondíthatjuk

Egy hozzászólás “Donut, doughnut, amerikai fánk” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük