Éjszakai kelesztésű békebeli kifli

20190207_091305.jpg

Mire vágyik az ember lánya, fia reggel? Saját sütésű kiflire és a lakást belengő illatára. Sokan kérdezték, hogy éjszakai kelesztéssel nem lehetne-e a békebeli kiflit megsütni, mert hát lássuk be, hogy ha 7kor reggelizünk, akkor 4kor kéne kelni…. Ennyire nem sokan bevállalósak. Hát utánaolvastam és kipróbáltam. Reggel 30 perccel ébredésem után már ott hűlt a pulton és pont olyan finom és szinte majdnem olyan szép, mint a szobahőn kelesztett. Persze este van vele munka, de megéri.

  • 50 dkg búzafinomliszt (BL55)
  • 1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
  • 2 dl tej (200 g)
  • 1 dl víz (100 g) Jobb ha szénsavmentes ásványvíz nem csapvíz
  • 1 dkg (10 g) friss élesztő 
  • 2 teáskanál (10 g) só

(Nem tévedés tényleg nem kell zsiradék a tésztába)

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen de ne forró.

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.

Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.

A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütő géppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.

Dagasztás után 45 percet kelesztjük, 8-10 db-ba vágjuk (110 g/db vagy kb 90 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.

A tészta nagyon ruganyos ha olajozzuk, akkor szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.

A szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben “kinyílik” a kiflink. Ha nem szilikonos a sütőpapír, akkor ráragad a kifli.

Amint végeztünk a formázással 4 fokosos hűtőbe rakjuk őket. Több visszajelzés alapján 7 fokon már nagyon megkel és megkeményedik sütés közben a kifli.

Nem szükséges letakarni és akár 12 órát is lehet hűtőben. 

Reggel 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen vagy 200 fokra légkeveréssel. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Kivesszük a kifliket a hűtőből és lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe. Ilyenkor kerülhet rá nagy szemű só, ha sósat szeretnénk.

Berakjuk a sütőbe a tepsit és szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adunk nekik egy kis vizes spriccelést.

13 hozzászólás “Éjszakai kelesztésű békebeli kifli” bejegyzéshez

    1. Hello! Régóta szemezek az esti kelesztésű dolgokkal , de még nem sütöttem így semmit,ezért pár kérdésem volna:
      Formázás után mehet egyből a hűtőbe?
      Reggel mikor kivesszük akkor szobahőn kell hagyni állni vagy a hűtőből egyből a meleg sütőbe mehet?
      Illetve cukor nem kell hozzá?
      Köszönöm

      1. Bejegyzésben ezek benne vannak:
        “Amint végeztünk a formázással 4 fokosos hűtőbe rakjuk őket.”
        “Reggel 220 fokra előmelegítjük a sütőt….Kivesszük a kifliket a hűtőből….Berakjuk a sütőbe a tepsit”
        Ha kellene cukor az összetevők között lenne. Az gyorsítja a kelést, ami most nagyon nem cél.

  1. Kedves Kálci!

    Érdeklődni szeretnék, hogy ebből a tésztából akár kenyeret is tudnék sütni? Arra gondoltam, hogy az egész tésztát kinyújtom (persze vastagabbra mint a kifli esetében), felcsavarom és sütőformába teszem.
    Ha ez így működik, akkor a sütési idő ugyanannyi lenne mintha kiflit sütnék?

    Válaszodat előre is köszönöm!

  2. Köszönöm a receptet, isteni. Egy kicsit változtattam rajta, olaj helyett olvasztott vajjal nyújtom, nekem jobban ízlik, szeretjük a vaj ízét. 🙂

  3. Szia, lehet a formázott kiflit fagyasztani..és ha fagyosan este berakom a hűtőbe, hogy kiolvadjon másnap lehet igy is sütni??

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük