Éjszakai kelesztésű békebeli kifli

20190207_091305.jpg

Mire vágyik az ember lánya, fia reggel? Saját sütésű kiflire és a lakást belengő illatára. Sokan kérdezték, hogy éjszakai kelesztéssel nem lehetne-e kiflit sütni, mert hát lássuk be, hogy ha 7kor reggelizünk, akkor 4kor kéne kelni…. Ennyire nem sokan bevállalósak. Hát utánaolvastam és kipróbáltam. Reggel 30 perccel ébredésem után már ott hűlt a pulton és pont olyan finom és szinte majdnem olyan szép, mint a szobahőn kelesztett. Persze este van vele munka, de megéri.

  • 50 dkg búzafinomliszt (BL55)
  • 1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
  • 2 dl tej (200 g)
  • 1 dl víz (100 g) Jobb ha szénsavmentes ásványvíz nem csapvíz
  • 1 dkg (10 g) friss élesztő 
  • 2 teáskanál (10 g) só

(Nem tévedés tényleg nem kell zsiradék a tésztába)

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen de ne forró.

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.

Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.

A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütő géppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.

Dagasztás után 45 percet kelesztjük, 8-10 db-ba vágjuk (110 g/db vagy kb 90 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.

A tészta nagyon ruganyos ha olajozzuk, akkor szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.

A szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben “kinyílik” a kiflink. Ha nem szilikonos a sütőpapír, akkor ráragad a kifli.

Amint végeztünk a formázással 4 fokosos hűtőbe rakjuk őket. Több visszajelzés alapján 7 fokon már nagyon megkel és megkeményedik sütés közben a kifli.

Nem szükséges letakarni és akár 12 órát is lehet hűtőben. 

Reggel 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen vagy 200 fokra légkeveréssel. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Kivesszük a kifliket a hűtőből és lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe. Ilyenkor kerülhet rá nagy szemű só, ha sósat szeretnénk.

Berakjuk a sütőbe a tepsit és szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adunk nekik egy kis vizes spriccelést.

13 hozzászólás “Éjszakai kelesztésű békebeli kifli” bejegyzéshez

    1. Hello! Régóta szemezek az esti kelesztésű dolgokkal , de még nem sütöttem így semmit,ezért pár kérdésem volna:
      Formázás után mehet egyből a hűtőbe?
      Reggel mikor kivesszük akkor szobahőn kell hagyni állni vagy a hűtőből egyből a meleg sütőbe mehet?
      Illetve cukor nem kell hozzá?
      Köszönöm

      1. Bejegyzésben ezek benne vannak:
        “Amint végeztünk a formázással 4 fokosos hűtőbe rakjuk őket.”
        “Reggel 220 fokra előmelegítjük a sütőt….Kivesszük a kifliket a hűtőből….Berakjuk a sütőbe a tepsit”
        Ha kellene cukor az összetevők között lenne. Az gyorsítja a kelést, ami most nagyon nem cél.

  1. Kedves Kálci!

    Érdeklődni szeretnék, hogy ebből a tésztából akár kenyeret is tudnék sütni? Arra gondoltam, hogy az egész tésztát kinyújtom (persze vastagabbra mint a kifli esetében), felcsavarom és sütőformába teszem.
    Ha ez így működik, akkor a sütési idő ugyanannyi lenne mintha kiflit sütnék?

    Válaszodat előre is köszönöm!

  2. Köszönöm a receptet, isteni. Egy kicsit változtattam rajta, olaj helyett olvasztott vajjal nyújtom, nekem jobban ízlik, szeretjük a vaj ízét. 🙂

  3. Szia, lehet a formázott kiflit fagyasztani..és ha fagyosan este berakom a hűtőbe, hogy kiolvadjon másnap lehet igy is sütni??

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük