
Van egy csíkos kifli receptem elmentve, amiből gondoltam csinálok fatörzs kiflit. Kicsit alakítottam a recepten, mert rengeteg az a tészta mennyiség és első próbálkozásra púposan tele lett a tepsim 🙂
Sok visszajelzést kaptam, hogy nem mindig sikerül a recepttel jó kiflit sütni, így kicsit alakítottam rajta. MÓDOSÍTOTT RECEPT található a bejegyzésben.
Hozzávalók 10 db-hoz:
Fehér tészta:
- 25 dkg (250 g) búzafinomliszt (BL55)
- 12 g élesztő
- 0,5 dl tej
- 80 g 30%-os habtejszín
- 5 dkg (50 g) kristálycukor
- 1 ek (kb 10 g) olaj
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
Kakaós tészta:
- 24 dkg (240 g) búzafinomliszt (BL55)
- 1 ek (10 g) holland kakaópor (nem jó az instant)
- 12 g élesztő
- 0,5 dl tej
- 80 g 30%-os habtejszín
- 5 dkg (50 g) kristálycukor
- 1 ek (kb 10 g) olaj
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 tojásfehérje a kenéshez
Recept:
A fehér tészta hozzávalóval dolgozva csak a lisztet kimérjük és belerakjuk a csipet sót. A közepébe mélyedést készítünk és oda morzsoljuk az élesztőt. A tejet a tejszínnel összekeverjük és meglangyosítjuk, majd feloldjuk benne a cukrot. A cukros tejet ráöntjük az élesztőre. Belerakjuk a tojássárgáját és az olajat. Egyneművé dagasztjuk.
Ugyan így járunk el a kakaós tésztával is külön.
Mindkettőt letakarva kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
35-40 g körüli darabokat fogunk mindkét tésztából és egyesével golyókat formázunk belőle. (10-10 db)

Egy sima golyóra egy kakaósat rakunk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk oválisra.


Feltekerjük úgy, hogy a világos legyen kívül. A szélénél óvatosan összecsipkedjük a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljon ki. Ezt az illesztést rakjuk alulra.

Sütőpapíros tepsire pakolva duplájára (kb. fél órát) kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra alul felül sütésen.
Lekenjük a tojás fehérjével a kifliket és éles pengével bevágjuk kb a feléig.

15-20 perc alatt szép barnára sütjük őket.
