Fehér cipó vasedényben sütve

20190525_004520.jpg

Hozzávalók:

  • 65 dkg (650 g) BL 55 búzafinomliszt
  • 1 ek búzasikér (20 g) (bioboltban, herbáriában, nagyobb szupermarketekben kapható)
  • 10 g (2 teáskanál) só – A teáskanál az a legnagyobb kiskanál, amit a fiókban találsz
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • 3,5 dl (350 g) szénsavmentes ásványvíz – A csapvíz klórtartalma megöli az élesztőt!!!!
  • 30 g olaj (amilyet szeretnél, napraforgó, oliva stb….)

 Recept:

Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.

Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.

A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.

Ezt ráöntjük az élesztőre.

Belemérjük az olajat is. 

Kidagasztjuk a tésztát

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet. 

Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig kelni

Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és cipóvá formázzuk

Egy lisztes konyharuhával bélelt tálba rakjuk és kelni hagyjuk 20 percet.

Közben bemelegítjük a sütőt 230 fokra alul felül sütésen úgy, hogy a vasedényt (alját kibélelve szilikonos sütőpapírral) is berakjuk a fedő nélkül

Amikor letelt a 20 perc, akkor egy gyors mozdulattal beleborítjuk a forró vasba és egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét 

Ezután mehet a sütőbe sülni 40 percre, majd végül fedő nélkül kb 10 percet, de inkább azt írom, hogy addig amíg meg nem pirul

Kivesszük, majd átrakjuk egy rácsra és minél hidegebb helyre tesszük, hogy a gyors hőmérsékletkülönbség miatt szépen cserepesedjen a felülete.

Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete 🙂

TIPP: Ha van egy kézi robotgépünk, akkor azt a csavaros kart azért találták ki, hogy ne kelljen kézzel dagasztani. Ha van egy kenyérsütőnk, akkor nézzünk ki egy programot, ami az elején dagaszt, és rakjuk bele a tésztát. majd ha lejárt a dagasztás ideje, akkor vegyük ki belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük