Fehér kenyér

fehér kenyér

Ez a 20 perces fehér kenyér. Minden mozzanat után 20 perc telik el, így könnyen megjegyezhető.

Nagyon egyszerű az elkészítése. Kezdőknek is bátran ajánlom.

Ha még úgy érzed erre nem állsz készen, akkor süss GYÖKÉRKENYERET

Ha diátázol, akkor válaszd a TELJES KIŐRLÉSŰ KENYERET vagy a ZABPELYHES KENYERET

  • dagasztás
  • 20 perc kelesztés
  • megint 20 perc kelesztés
  • formázva is 20 perc kelesztés
  • 20 perc sütés 250 fokon
  • 20 perc sütés 230 fokon
  • pirítás 230 fokon

Hozzávalók:

  • 65 dkg (650 g) BL 55 búzafinomliszt
  • 1 ek búzasikér (20 g) (bioboltban, herbáriában, nagyobb szupermarketekben kapható) Elhagyható ha jó minőségű a lisztünk
  • 10-15 g (2-3 teáskanál) só – A teáskanál az a legnagyobb kiskanál, amit a fiókban találsz
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • 3,5 dl (350 g) szénsavmentes ásványvíz – A csapvíz klórtartalma gátolja az élesztő munkáját
  • 30 g (3 evőkanál) olaj (amilyet szeretnél, napraforgó, oliva stb….)

Recept:

Előkészítés

Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.

Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.

A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.

Ezt ráöntjük az élesztőre. Belemérjük az olajat is. 

Kidagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet. 

Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig kelni

Formázás

Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra.

Na most jön a vekni formázása. Videón jól látható, hogy hogyan csinálom. Egy fontos, hogy NE LEGYEN SZOROS, szóval csak lazán tekerjük fel, de azért adjunk feszességet a tésztának.

Na ezután megint nincs dolgunk egy darabig. Szilikonos sütőpapírral bélelt fedeles kacsasütőbe rakjuk és kelni hagyjuk legalább 20 percet. Ha hűvös van a lakásban, akkor ez akár jóval több is lehet. Duplájára kell, hogy növekedjen.

Ha nincs fedeles edényünk, akkor tepsin is meg lehet sütni katt ide a részletekért Egyszerű fehérkenyér kezdőknek

Közben bemelegítjük a sütőt 250 fokra alul felül sütésen. Az aljába egy fém edénybe sok vizet rakunk.

Lespricceljük vízzel a kenyeret

Erre nekem egy ilyen 100 Ft-os virágspriccelős flakonom van, de ha van egy vízipisztoly a lakásban az is tökéletes. Annak is híján meg nyúljunk bele a vízbe és ujjainkkal locsoljuk meg óvatosan vagy kenjük le ecsettel.

Amikor letelt a 20 perc, akkor egy nagyon éles késsel (pengével) bevágjuk a tetejét 3 helyen

Sütés

Ezután mehet a sütőbe sülni kb 50 percre. 250 fokon alul felül sütésen 20 percet, majd 230 fokon 20 percet, végül fedő nélkül kb 10 percet, de inkább azt írom, hogy addig amíg szép barnára meg nem pirul

Kivesszük és lespricceljük hideg vízzel és minél hidegebb helyre tesszük, hogy a gyors hőmérsékletkülönbség miatt szépen cserepesedjen a felülete.

Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete 🙂

20190221_150412.jpg
20190515_145427.jpg

TIPP: Ha van egy kézi robotgépünk, akkor azt a csavaros kart azért találták ki, hogy ne kelljen kézzel dagasztani. Ha van egy kenyérsütőnk, akkor nézzünk ki egy programot, ami az elején dagaszt, és rakjuk bele a tésztát. majd ha lejárt a dagasztás ideje, akkor vegyük ki belőle.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.

Kálci receptjei Youtube

30 hozzászólás “Fehér kenyér” bejegyzéshez

  1. Hű nagyon szép lett.Ki fogom próbálni.Köszönöm.

  2. Kedves Kálci!

    Ha BL80-as, Garat malmos kenyérlisztem van, akkor nem kell sikér bele, ugye?

    Köszönöm.
    Viki

    1. Ha magas a fehérjetartalma akkor nem, de amúgy ártani nem árt soha 🙂

  3. Szia! Ne haragudj, de azt szeretném kérdezni hogy miért kell a sütőbe vizet tenni a bemelegítésekor, ha utána a sütőedényben lévő kenyeret lefedve tesszük bele. Vagy esetleg nem kell rá a fedél? Talán a pirításhoz szükséges hogy gőz legyen a sütőben? Most akarok elkezdeni sütni kenyeret és ezt a receptet néztem ki az első kenyeremhez. Kérlek adj tanácsot.

    1. Kell rá fedő mindenképpen. Nem feltételen szükséges a víz, de én azt figyeltem meg , hogy egyenletesebb a hőelosztás és az edényből nem szökik ki a víz ha a sütőtér is telített.

      1. Nagyon szépen köszönöm a válaszod, most már értem és kezdek bátorodni…

  4. Szia cukor nem kell a tésztába,hogy az élesztő beinduljón ?

    1. Nem nem szükséges. Csak legyen langyos a folyadék 🙂

  5. Kedves Kalci! Sajnos sikérem nincs, és ebben a mai helyzetben nem is tudom beszerezni! BL55 lisztem van szereték sütni, hogy ne kelljen boltba menni! A békebeli kiflit már sokszor készítettem, fantasztikus recept, köszönöm! Jó egészséget kívánok!

    1. Kihagyható a receptből a sikér ha jó minőségű a fehérliszt. Esetleg 50% rétesliszt javíthat még az állagon

  6. Szia! A recept elején azt írod, hogy alsó felső sütés, aztán lentebb ugyanígy az eleje 20 perce már légkeverést. Hogyan süssük? Köszi! 🙂

  7. Szia!
    Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy megoldható a kenyérdagasztás ugy, hogy este legyurom, hűtő, majd reggel teszem sütőbe.
    Köszönöm?

    1. Fele mennyiségű élesztővel megformázva tedd a hűtőbe

      1. Melyik pihentetés helyett tehetem a hűtőbe éjszakára? Összeállítom, kigyúrom és utána mehet a hűtőbe, és akkor reggel még pihentessem , mielőtt a sütőbe teszem?

        1. Fele élesztőt használva, megformázva lehet a legjobb. Reggel csak hagyni átmelegedni kb 30 perc és süthető ugyan úgy forró sütőben. vagy esetleg el tudom képzelni, hogy hideg sütőbe rakom, hogy együtt melegedjenek.

  8. Szia mikor spiccelem le vizzel?
    Formázás után vagy sütés előtt?

    1. Sütés előtt befújod és bevágod. Azonnal sütöd

  9. Szia, mi ketten vagyunk+ egy kicsi fiú, látom szép nagy ez a kenyér.
    Ha lefelezem az adagot úgy is működik minden? Félek sok lenne nekünk.
    Köszönöm

    1. Persze felezhető minden. Sütési idő csökken, de csak kb 10 perccel.

  10. Az én sütőm csak 210 fokra melegíthető. Akkor hogyan tovább?

    1. Akkor azon kell végig sütni és kitapasztalni, hogy mennyivel nő a sütési idő.

  11. Szia,
    van esetleg tapasztalat dupla adag sütési idejére? Az kb. mennyivel igényel több/más időt/módot a sütőben?
    Köszönöm!

    1. Nincs sajnos tapasztalatom erre. Olyat csináltam csak hogy kettőt formáztam és az egyik a hűtőben várta amíg a másik megsül.

  12. Nagyon szépen köszönöm a receptet, nagyon Super.! Többször megsutottem már, és nagyon finom lett!

      1. A FB csoportomban meg tudod mutatni. Fejlécben ott az elérhetőség

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.