Fehér kenyér

20190221_150557.jpg

Ez a 20 perces kenyér. Minden mozzanat után 20 perc telik el, így könnyen megjegyezhető.

  • dagasztás
  • 20 perc kelesztés
  • megint 20 perc kelesztés
  • formázva is 20 perc kelesztés
  • 20 perc sütés 250 fokon
  • 20 perc sütés 230 fokon
  • pirítás 230 fokon

Hozzávalók:

  • 65 dkg (650 g) BL 55 búzafinomliszt
  • 1 ek búzasikér (20 g) (bioboltban, herbáriában, nagyobb szupermarketekben kapható)
  • 10 g (2 teáskanál) só – A teáskanál az a legnagyobb kiskanál, amit a fiókban találsz
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • 3,5 dl (350 g) szénsavmentes ásványvíz – A csapvíz klórtartalma megöli az élesztőt!!!!
  • 30 g olaj (amilyet szeretnél, napraforgó, oliva stb….)

Recept:

Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.

Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.

A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.

Ezt ráöntjük az élesztőre. Belemérjük az olajat is. 

Kidagasztjuk a tésztát

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet. 

Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig kelni

Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra. – 

Na most jön a vekni formázása. Rakok inkább videót az a tuti 🙂 Egy fontos, hogy NE LEGYE SZOROS, szóval csak lazán tekerjük fel. 

Na ezután megint nincs dolgunk egy darabig. Szilikonos sütőpapírral bélelt fedeles kacsasütőbe rakjuk és kelni hagyjuk 20 percet.

Közben bemelegítjük a sütőt 250 fokra alul felül sütésen. Az aljába egy fém edénybe sok vizet rakunk.

Lespricceljük vízzel.

Erre nekem egy ilyen 100 Ft-os virágspriccelős flakonom van, de ha van egy vízipisztoly a lakásban az is tökéletes. Annak is híján meg nyúljunk bele a vízbe és ujjainkkal locsoljuk meg óvatosan. 

Amikor letelt a 20 perc, akkor egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét 3 helyen

Ezután mehet a sütőbe sülni kb 50 percre. 250 fokon légkeverésen 20 percet, majd 230 fokon 20 percet, végül fedő nélkül kb 10 percet, de inkább azt írom, hogy addig amíg meg nem pirul

Kivesszük majd átrakjuk egy rácsra és lespricceljük hideg vízzel és minél hidegebb helyre tesszük, hogy a gyors hőmérsékletkülönbség miatt szépen cserepesedjen a felülete.

Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete 🙂

20190221_150412.jpg
20190515_145427.jpg

TIPP: Ha van egy kézi robotgépünk, akkor azt a csavaros kart azért találták ki, hogy ne kelljen kézzel dagasztani. Ha van egy kenyérsütőnk, akkor nézzünk ki egy programot, ami az elején dagaszt, és rakjuk bele a tésztát. majd ha lejárt a dagasztás ideje, akkor vegyük ki belőle.

10 hozzászólás “Fehér kenyér” bejegyzéshez

  1. Kedves Kálci!

    Ha BL80-as, Garat malmos kenyérlisztem van, akkor nem kell sikér bele, ugye?

    Köszönöm.
    Viki

  2. Szia! Ne haragudj, de azt szeretném kérdezni hogy miért kell a sütőbe vizet tenni a bemelegítésekor, ha utána a sütőedényben lévő kenyeret lefedve tesszük bele. Vagy esetleg nem kell rá a fedél? Talán a pirításhoz szükséges hogy gőz legyen a sütőben? Most akarok elkezdeni sütni kenyeret és ezt a receptet néztem ki az első kenyeremhez. Kérlek adj tanácsot.

    1. Kell rá fedő mindenképpen. Nem feltételen szükséges a víz, de én azt figyeltem meg , hogy egyenletesebb a hőelosztás és az edényből nem szökik ki a víz ha a sütőtér is telített.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük