Gyökérkenyér

psx_20190621_153038.jpg

Ez az a kenyér, amit BÁRKI el tud készíteni és lenyűgözni vele a családot! Végtelenül egyszerű. Semmi kéz meleg víz, futtatás, dagasztás, kelesztés, amik mumusok szoktak lenni. Valljuk be az a legfontosabb, hogy a család elismerését elnyerje a háziasszony vagy a háziúr. Garantálom, hogy ezt megsütve biztos kapsz pár jóleső dicsérő szót és puszit.

TIPP:

Ha reggelire kell, akkor este keverjük ki a tésztát

Ha vacsorára kell, akkor reggel keverjük ki a tésztát

Hozzávalók:

  • fél kg (500 g) búzafinomliszt (BL55)
  • 2 teáskanál só (10 g)
  • 12 g (negyed kocka) friss élesztő VAGY 3 g szárított élesztő
  • 4 dl hideg víz
  • 2 ek olaj (elhagyható, de vele tovább puha marad a kenyér)

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót.

A közepére szórjuk az élesztőt

Ráöntjük a vizet

Egy falkanállal összekeverjük

HŰTŐBEN kelesztjük egy magas falú edényben nehogy kimásszon 🙂

MINIMUM 6 órát, MAXIMUM 12 órát töltsön bent a hidegben

Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra

Elfelezzük a tésztát. Egyik felét félrerakjuk

A másik felét kilapogatjuk bőven lisztezve lisztes kézzel.

TIPP: Ha szeretnénk, akkor ilyenkor mehet rá az olívabogyó vagy egyéb finomság (szárított paradicsom, pirított hagyma, tökmag) 

Feltekerjük és megtekerjük 

LISZTEZETT szilikonos sütőpapírra tesszük (ha nem lisztezzük meg akkor félő, hogy ráragad) 

A tetejét is megszórjuk liszttel

A másik adag tésztával is ugyan így járunk el.

Egy konyharuhával letakarjuk

40 percig a tepsin kelesztjük

A kelesztés alatt előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy hőálló tálban vizet rakunk a sütő aljába

Ha megkelt, akkor betoljuk a forró sütőbe és szép barnára megsütjük kb. 30 perc alatt

Kívül ropogós belül puha. Jó étvágyat hozzá!

56 hozzászólás “Gyökérkenyér” bejegyzéshez

  1. Gyönyörű a kenyered kívűl- belűl! Szeretem a receptjeidet, ezt is feltétlen kipróbálom! Köszönöm, hogy vagy és megosztod velünk! Sikereket kívánok a
    veboldaladhoz!

    1. Kipróbáltam száraz és friss élesztővel is. Nekem a száraz nem kelt meg. Nem tudom mit ronthattam el…. Vagy a száraz élesztős tésztával nem is kell úgy feljönni, mint a friss esztősnek? Ízre, állagra végülis az is rendben volt.

      1. Megkelnie meg kell szárazzal is. A végeredménnyel nincs gond, akkor gondolom meg is történt, csak esetleg nem volt olyan látványos.

  2. Szia, nekem nem sikerült az alul felül programmal, nagyon száraz ,vastag héjú lett és enyhén puha. Elfogyott de rendes kenyér sütős programban fogom sütni. Azért köszönöm a receptet!

    1. Akinek van rendes kenyérsütős programja az készítse azon természetesen. Általában ilyen funkciója nincs a sütőknek.

  3. Nagyon megörültem ennek a receptnek! Holnap össze is állitom. Megsütöm! Gratulálok a honlaphoz! Reméljük lesz még sok jó recept rajta!

  4. Ha vki több időt is kibír várni akkor reggel alap tészta elkészítésé, este a másik felét hozzáadni majd robot géppel dagasztani. Másnap reggel megsütni. Nyújtani, nyomkodni nem ajánlatos mert tömörődik.
    Én még szoktam 8 felé osztani mint ciabatta zsemle.
    https://youtu.be/_Iod0m7rDyY

  5. Ha nem hűtőben kelesztem, hanem a konyhapulton, mennyi idő múlva süthetem legkorábban? Köszönöm a választ .

    1. Ennek a receptnek a lényege a lassú kelesztés, így nem javaslom hogy a konyhapulton legyen kelesztve.

      1. Szia, a receptben az all elfelezzuk egyik felet kinyomkodjuk…
        mi tortenik a masik felevel??? 🙂
        Azt ugyan úgy kinyomkodjuk? Vagy az első tetejére tesszük?? Koszonom

    2. Én mindig konyhapulton kelesztem, mert egy másik oldalon nem írták, hogy hűtőben kellene. Igaz, kb 20 fok van a lakásban. Ugyanígy, kb 8-12 óra, vagy este, vagy reggel. Működik ott is.

      1. Szia!
        Kb 2 hete rendszeresen csinálom a receptet. Nagyon megvagyok elégedve én is és a családom.
        Viszont lenne 1 kérdésem. Ovális jénaiban vajon megsüthetem e? Átsül? Vagy valamit másképp kell csinálnom?
        Előre is köszönöm a válaszodat.
        Üdv Kati

  6. Csak BL 55-os liszttel működik a recept.?Nagyon tetszik, szeretném pl. teljeskiorlesu lisztből. Jó lesz, ha teszek bele sikért?
    Köszi a valaszodat

    1. Nem próbáltam még, de igen valószínűleg több vízzel és sikérrel jó lesz a végeredmény.

    2. Az a tapasztalatom, hogy ha max 1/3 arányban van benne másfajta liszt, az eredmény úgy is tökéletes, sikér nélkül is. Picit mindig tömörebb lesz.

  7. Nagyon köszönöm ezt a csoda receptet és a részletes fényképes leírást! Egyszerűen el tudtam készíteni én is és nagyon finom lett a kenyér!

  8. Szia! Tegnap talaltam erre a receptre, ma megsütöttem
    Hát ez isteni! Egyszerű, finom, gyönyörű és szinte semmi munka nincs vele!:)
    Ezentúl mindig ezt sütöm!??
    Nagyon köszönöm!!:)

  9. Pár napja találtam rá erre a fantasztikus receptre, a 4.-ik adagot sütöm azóta szárított paradicsom-olivás fűszerkeverékkel! Ráadásul kedvet kaptam a kenyérsütéshez is!
    Nagyon köszönöm!!!??

    1. Mennyit használsz a Kotányi fűszer keverékből a receptben megadott fél kg liszthez?
      Előre is köszönöm a választ.

  10. Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, köszönöm!
    Ma kipróbáltam,de még tökéletesíteni kell, úgy látom.
    Elfelejtettem sütés előtt meglisztezni a tetejét.?
    Tettem bele egy kevés graham lisztet és fehér tönkölyt.
    A csavarás nem nagyon látszik sülés után és kirepedt a teteje.
    Mit rontottam el?

  11. Szia. Tejben is fel lehet futtatni az élesztőt, vagy csak simán belemorzsoljuk a lisztbe?

  12. Szia, köszönöm a receptet! Elkészítettem fehér lisztből és tk. tönkölyből, amihez tettem 50 g sikért. Tökéletes lett mindkettő, hagyományos gázsütőm van, kis edény alulra a vízzel. A sütési idő volt hosszabb nekem, de ez sütő függő.

  13. Szia! Nekem sajnos szétfolyt keleszteskor a tészta és egy nagy lepény lett belőle. Esetleg az lehetett a gond hogy langyos hőmérsékletű sütőben kelesztettem? Vagy esetleg túl hosszan?
    Köszönöm a válaszod 🙂

    1. A formázás utáni 40 percre gondolsz? Azt mindképpen csak szoba-hőmérsékleten tedd, mert nem kelesztés csak melegedés inkább. Kicsit ellaposodik, de sütőben szépen felfújódik.

  14. Nagyon szuper ez a gyökérkenyér recept,köszönöm.
    Amióta megtaláltam,azóta csak ezt sütöm,tökéletes,nagyon finom.Az egész család odavan érte.Én olivaolajat teszek bele és egy kis oreganot is.Ha a liszt egy tészét teljeskiőrlésűvel váltom ki,akkor is szuper!??

  15. Szia! Köszönöm a receptet,szupernek tűnik. Egy kèrdèsem viszont lenne: meg lehet tölteni a kenyeret nem szárított hozzávalókkal is? Nem fog elázni? Gondolok itt pl apróra vágott hagymára,paradicsomra stb.
    Köszi

    1. Szárított és sült dolgokkal próbáltam még csak. Félő hogy elázik, ha nagyon vizes a töltelék.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük