Gyökérkenyér

psx_20190621_153038.jpg

Ez az a kenyér, amit BÁRKI el tud készíteni és lenyűgözni vele a családot! Végtelenül egyszerű. Semmi kéz meleg víz, futtatás, dagasztás, kelesztés, amik mumusok szoktak lenni. Valljuk be az a legfontosabb, hogy a család elismerését elnyerje a háziasszony vagy a háziúr. Garantálom, hogy ezt megsütve biztos kapsz pár jóleső dicsérő szót és puszit.

TIPP:

Ha reggelire kell, akkor este keverjük ki a tésztát

Ha vacsorára kell, akkor reggel keverjük ki a tésztát

Hozzávalók:

  • fél kg búzafinomliszt (500 g) BL55
  • 2 teáskanál só (10 g)
  • 12 g friss élesztő VAGY 3 g szárított élesztő
  • 4 dl hideg víz
  • 2 ek olaj (elhagyható, de vele tovább puha marad a kenyér)

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót.

A közepére szórjuk az élesztőt

Ráöntjük a vizet

Egy falkanállal összekeverjük

HŰTŐBEN kelesztjük egy magas falú edényben nehogy kimásszon 🙂

MINIMUM 6 órát, MAXIMUM 12 órát töltsön bent a hidegben

Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra

Elfelezzük a tésztát. Egyik felét félrerakjuk

A másik felét kilapogatjuk bőven lisztezve lisztes kézzel.

TIPP: Ha szeretnénk, akkor ilyenkor mehet rá az olívabogyó vagy egyéb finomság (szárított paradicsom, pirított hagyma, tökmag) 

Feltekerjük és megtekerjük 

LISZTEZETT szilikonos sütőpapírra tesszük (ha nem lisztezzük meg akkor félő, hogy ráragad) 

A tetejét is megszórjuk liszttel

A másik adag tésztával is ugyan így járunk el.

Egy konyharuhával letakarjuk

40 percig a tepsin kelesztjük

A kelesztés alatt előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy hőálló tálban vizet rakunk a sütő aljába

Ha megkelt, akkor betoljuk a forró sütőbe és szép barnára megsütjük kb. 30 perc alatt

Kívül ropogós belül puha. Jó étvágyat hozzá!

28 hozzászólás “Gyökérkenyér” bejegyzéshez

  1. Gyönyörű a kenyered kívűl- belűl! Szeretem a receptjeidet, ezt is feltétlen kipróbálom! Köszönöm, hogy vagy és megosztod velünk! Sikereket kívánok a
    veboldaladhoz!

  2. Szia, nekem nem sikerült az alul felül programmal, nagyon száraz ,vastag héjú lett és enyhén puha. Elfogyott de rendes kenyér sütős programban fogom sütni. Azért köszönöm a receptet!

    1. Akinek van rendes kenyérsütős programja az készítse azon természetesen. Általában ilyen funkciója nincs a sütőknek.

  3. Nagyon megörültem ennek a receptnek! Holnap össze is állitom. Megsütöm! Gratulálok a honlaphoz! Reméljük lesz még sok jó recept rajta!

  4. Ha vki több időt is kibír várni akkor reggel alap tészta elkészítésé, este a másik felét hozzáadni majd robot géppel dagasztani. Másnap reggel megsütni. Nyújtani, nyomkodni nem ajánlatos mert tömörődik.
    Én még szoktam 8 felé osztani mint ciabatta zsemle.
    https://youtu.be/_Iod0m7rDyY

  5. Ha nem hűtőben kelesztem, hanem a konyhapulton, mennyi idő múlva süthetem legkorábban? Köszönöm a választ .

    1. Ennek a receptnek a lényege a lassú kelesztés, így nem javaslom hogy a konyhapulton legyen kelesztve.

      1. Szia, a receptben az all elfelezzuk egyik felet kinyomkodjuk…
        mi tortenik a masik felevel??? 🙂
        Azt ugyan úgy kinyomkodjuk? Vagy az első tetejére tesszük?? Koszonom

  6. Csak BL 55-os liszttel működik a recept.?Nagyon tetszik, szeretném pl. teljeskiorlesu lisztből. Jó lesz, ha teszek bele sikért?
    Köszi a valaszodat

    1. Nem próbáltam még, de igen valószínűleg több vízzel és sikérrel jó lesz a végeredmény.

  7. Nagyon köszönöm ezt a csoda receptet és a részletes fényképes leírást! Egyszerűen el tudtam készíteni én is és nagyon finom lett a kenyér!

  8. Szia! Tegnap talaltam erre a receptre, ma megsütöttem
    Hát ez isteni! Egyszerű, finom, gyönyörű és szinte semmi munka nincs vele!:)
    Ezentúl mindig ezt sütöm!😁👍
    Nagyon köszönöm!!:)

  9. Pár napja találtam rá erre a fantasztikus receptre, a 4.-ik adagot sütöm azóta szárított paradicsom-olivás fűszerkeverékkel! Ráadásul kedvet kaptam a kenyérsütéshez is!
    Nagyon köszönöm!!!👍😊

  10. Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, köszönöm!
    Ma kipróbáltam,de még tökéletesíteni kell, úgy látom.
    Elfelejtettem sütés előtt meglisztezni a tetejét.😅
    Tettem bele egy kevés graham lisztet és fehér tönkölyt.
    A csavarás nem nagyon látszik sülés után és kirepedt a teteje.
    Mit rontottam el?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük