
A gyökérkenyér az a kenyér, amit BÁRKI el tud készíteni és lenyűgözni vele a családot! Végtelenül egyszerű. Semmi kéz meleg víz, futtatás, dagasztás, kelesztés, amik mumusok szoktak lenni. Valljuk be az a legfontosabb, hogy a család elismerését elnyerje a háziasszony vagy a háziúr. Garantálom, hogy ezt megsütve biztos kapsz pár jóleső dicsérő szót és puszit. Zseniális az, hogy miután kivettük a hűtőből nincs 1,5 óra és ehetjük is.
TIPP:
Ha reggelire kell, akkor este keverjük ki a tésztát
Ha vacsorára kell, akkor reggel keverjük ki a tésztát
Ha TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTBŐL csinálnád kattints ide.
Hozzávalók:
- fél kg (500 g) búzafinomliszt (BL55)
- 2 teáskanál só (10 g)
- 12 g (negyed kocka) friss élesztő VAGY 3 g szárított élesztő
- 4 dl hideg víz
- 2 ek olaj (elhagyható, de vele tovább puha marad a kenyér)
Recept:
A lisztbe belekeverjük a sót. A közepére szórjuk az élesztőt. Ráöntjük a vizet (lehet hideg)
Egy falkanállal összekeverjük. Nem kell, hogy tökéletes legyen, csak ne maradjanak benne liszt csomók!

HŰTŐBEN kelesztjük lefedve egy magas falú edényben nehogy kimásszon 🙂
MINIMUM 6 órát, MAXIMUM 12 órát töltsön bent a hidegben

Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra. Nagyon ragad!!!! Nem baj ilyennek kell lennie.
Elfelezzük a tésztát. Egyik felét félrerakjuk
A másik felét kilapogatjuk bőven lisztezve lisztes kézzel.
TIPP: Ha szeretnénk, akkor ilyenkor mehet rá az olívabogyó vagy egyéb finomság (szárított paradicsom, pirított hagyma, tökmag)
Feltekerjük és megtekerjük- Lásd a videón!
LISZTEZETT szilikonos sütőpapírra tesszük (ha nem lisztezzük meg akkor félő, hogy ráragad)
A tetejét is megszórjuk liszttel
A másik adag tésztával is ugyan így járunk el.
Egy konyharuhával letakarjuk

40 percig a tepsin kelesztjük

A kelesztés alatt előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy hőálló tálban vizet rakunk a sütő aljába
Ha megkelt, akkor betoljuk a forró sütőbe és szép barnára megsütjük.
kb. 30 perc alatt sül meg a gyökérkenyér, de ez sütő függő.

Kívül ropogós belül puha. Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Gyönyörű a kenyered kívűl- belűl! Szeretem a receptjeidet, ezt is feltétlen kipróbálom! Köszönöm, hogy vagy és megosztod velünk! Sikereket kívánok a
veboldaladhoz!
Örülök, ha örömet okozhatok! 🙂 Köszönöm
Megcsinaltam köszönöm a receptet.
Kipróbáltam száraz és friss élesztővel is. Nekem a száraz nem kelt meg. Nem tudom mit ronthattam el…. Vagy a száraz élesztős tésztával nem is kell úgy feljönni, mint a friss esztősnek? Ízre, állagra végülis az is rendben volt.
Megkelnie meg kell szárazzal is. A végeredménnyel nincs gond, akkor gondolom meg is történt, csak esetleg nem volt olyan látványos.
Nagyon szép. És egyúttal gratulálok az új honlaphoz. Szerintem szuper!
Nagyon szépen köszönöm. Örülök, hogy tetszik 🙂
Szia, nekem nem sikerült az alul felül programmal, nagyon száraz ,vastag héjú lett és enyhén puha. Elfogyott de rendes kenyér sütős programban fogom sütni. Azért köszönöm a receptet!
Akinek van rendes kenyérsütős programja az készítse azon természetesen. Általában ilyen funkciója nincs a sütőknek.
Nagyon megörültem ennek a receptnek! Holnap össze is állitom. Megsütöm! Gratulálok a honlaphoz! Reméljük lesz még sok jó recept rajta!
Köszönöm. Remélem nem okoz csalódást 🙂
Ha vki több időt is kibír várni akkor reggel alap tészta elkészítésé, este a másik felét hozzáadni majd robot géppel dagasztani. Másnap reggel megsütni. Nyújtani, nyomkodni nem ajánlatos mert tömörődik.
Én még szoktam 8 felé osztani mint ciabatta zsemle.
https://youtu.be/_Iod0m7rDyY
Ha nem hűtőben kelesztem, hanem a konyhapulton, mennyi idő múlva süthetem legkorábban? Köszönöm a választ .
Ennek a receptnek a lényege a lassú kelesztés, így nem javaslom hogy a konyhapulton legyen kelesztve.
Szia, a receptben az all elfelezzuk egyik felet kinyomkodjuk…
mi tortenik a masik felevel??? 🙂
Azt ugyan úgy kinyomkodjuk? Vagy az első tetejére tesszük?? Koszonom
Két külön kenyeret sütünk belőle
Én mindig konyhapulton kelesztem, mert egy másik oldalon nem írták, hogy hűtőben kellene. Igaz, kb 20 fok van a lakásban. Ugyanígy, kb 8-12 óra, vagy este, vagy reggel. Működik ott is.
Hőmérsékletfüggő. Valamint nem tudom hogy a ˇmásik oldalonˇmennyi benne az élesztő.
Mit csináljak – hagyományos gázsütőben -, hogy héja is legyen a kenyérnek?
Ha pirosra van sütve akkor kellene hogy héj képződjön
Azt szeretném megkérdezni, hogy 2. vagy 3. Sínre tegyem a tepsit amikor sütöm.
Én a 2.ra szoktam tenni. 🙂
Szia!
Kb 2 hete rendszeresen csinálom a receptet. Nagyon megvagyok elégedve én is és a családom.
Viszont lenne 1 kérdésem. Ovális jénaiban vajon megsüthetem e? Átsül? Vagy valamit másképp kell csinálnom?
Előre is köszönöm a válaszodat.
Üdv Kati
Mi lenne az oka hogy jénaiban sütnéd?
Csak BL 55-os liszttel működik a recept.?Nagyon tetszik, szeretném pl. teljeskiorlesu lisztből. Jó lesz, ha teszek bele sikért?
Köszi a valaszodat
Nem próbáltam még, de igen valószínűleg több vízzel és sikérrel jó lesz a végeredmény.
Köszönöm, ki fogom próbálni.
Az a tapasztalatom, hogy ha max 1/3 arányban van benne másfajta liszt, az eredmény úgy is tökéletes, sikér nélkül is. Picit mindig tömörebb lesz.
Köszönjük a tapasztalatot.
A friss élesztőt fel kell futtatni?
Köszi:)
Nem szükséges, hosszan kel 🙂
Nagyon köszönöm ezt a csoda receptet és a részletes fényképes leírást! Egyszerűen el tudtam készíteni én is és nagyon finom lett a kenyér!
Örülök a sikernek 🙂
Szia! Tegnap talaltam erre a receptre, ma megsütöttem
Hát ez isteni! Egyszerű, finom, gyönyörű és szinte semmi munka nincs vele!:)
Ezentúl mindig ezt sütöm!??
Nagyon köszönöm!!:)
Pár napja találtam rá erre a fantasztikus receptre, a 4.-ik adagot sütöm azóta szárított paradicsom-olivás fűszerkeverékkel! Ráadásul kedvet kaptam a kenyérsütéshez is!
Nagyon köszönöm!!!??
Nagyon boldog vagyok! Egészségedre!
Mennyit használsz a Kotányi fűszer keverékből a receptben megadott fél kg liszthez?
Előre is köszönöm a választ.
Nem raktam még sosem a kenyérbe fűszert
Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, köszönöm!
Ma kipróbáltam,de még tökéletesíteni kell, úgy látom.
Elfelejtettem sütés előtt meglisztezni a tetejét.?
Tettem bele egy kevés graham lisztet és fehér tönkölyt.
A csavarás nem nagyon látszik sülés után és kirepedt a teteje.
Mit rontottam el?
Szia. Tejben is fel lehet futtatni az élesztőt, vagy csak simán belemorzsoljuk a lisztbe?
Nem kell futtatni. Hidegen keverd csak össze!
Nagyon jol sikerult. Köszönöm a receptet!
🙂
Egészségetekre!
Szeretnem megkérdezni, hogy légkeverésesben mehet és hány fokon? Köszönöm szépen!
20 fokot vegyél vissza és mehet
Szia, köszönöm a receptet! Elkészítettem fehér lisztből és tk. tönkölyből, amihez tettem 50 g sikért. Tökéletes lett mindkettő, hagyományos gázsütőm van, kis edény alulra a vízzel. A sütési idő volt hosszabb nekem, de ez sütő függő.
Szeretném megkérdezni, hogy kenyérliszttel is megsüthető?
Igen
Ezek szerint ezt a kenyeret nem kenjük/spricceljük le vízzel?
Nem kell, de spriccelheted.
Szia! Nekem sajnos szétfolyt keleszteskor a tészta és egy nagy lepény lett belőle. Esetleg az lehetett a gond hogy langyos hőmérsékletű sütőben kelesztettem? Vagy esetleg túl hosszan?
Köszönöm a válaszod 🙂
A formázás utáni 40 percre gondolsz? Azt mindképpen csak szoba-hőmérsékleten tedd, mert nem kelesztés csak melegedés inkább. Kicsit ellaposodik, de sütőben szépen felfújódik.
Nagyon szuper ez a gyökérkenyér recept,köszönöm.
Amióta megtaláltam,azóta csak ezt sütöm,tökéletes,nagyon finom.Az egész család odavan érte.Én olivaolajat teszek bele és egy kis oreganot is.Ha a liszt egy tészét teljeskiőrlésűvel váltom ki,akkor is szuper!??
Szia! Köszönöm a receptet,szupernek tűnik. Egy kèrdèsem viszont lenne: meg lehet tölteni a kenyeret nem szárított hozzávalókkal is? Nem fog elázni? Gondolok itt pl apróra vágott hagymára,paradicsomra stb.
Köszi
Szárított és sült dolgokkal próbáltam még csak. Félő hogy elázik, ha nagyon vizes a töltelék.