Héveknédli Bableveshez

végtermék.png

Hozzávalók:

Tésztához:  

  • 70 dkg (700 g) búzafinomliszt
  • 4 teáskanál (20 g) só
  • 5 dkg (1 kocka) friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • kb 2-2,5 dl langyos víz (én simán beledagasztom a 2,5 dl-t)
  • 1 csipet cukor
  • 1 tojássárga
  • 4 evőkanál (60 g) olvasztott zsír

 A szóráshoz:

  • búzadara
  • zsír a kenéshez

Recept:

A hozzávalókból lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk

tészta.png

A tésztát 4 részre vágjuk

4 darabban.png

Minden egyes darabot téglalappá nyújtunk

nyújtva.png

Olvasztott zsírral megkenjük a lapot, és egyenletesen megszórjuk búzadarával

bekenve.png

Felcsavarjuk

feltekerve.png

Aztán a felcsavart tésztát megcsavarjuk

megtekerve.png

Végül „csomót” kötünk belőle.

megkötve.png

Egy magas falú serpenyőt (pl: wok) bőven kikenünk hideg zsírral, majd a zsírt vastagon megsózzuk.

Az edénybe beletesszük a megtekert gombócokat

fazékban.png

Lefedjük és fél órát tovább kelesztjük.

Ha a fél óra lejárt, a kezemmel középen óvatosan széthúzzuk a tésztát, és az így keletkezett lyukba beleöntünk 1 dl langyos vizet.

vizes.jpg

Újra lefedjük az edényt, és a tűzhelyre (nyílt lángra) tesszük. 

Kb. 1 órán át legkisebb tűzön lassan sütjük.

45 perc után levesszük a lábasról a fedőt. 

Ha már a tűpróba azt mutatja, hogy készen van a tészta, akkor feljebb kapcsoljuk a „gázt” és megpirítjuk a tésztát.

Ezután megfordítjuk és így is pirítjuk pár percig.

Sváb bableveshez tálaljuk (Katt ide a receptért)

Egy hozzászólás “Héveknédli Bableveshez” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük