Kakaóscsiga (darázsfészek)

kakaóscsiga

Kedvenced a kakaóscsiga, de sosincs benne elég töltelék? A puha tészta pártolója vagy? Akkor most nézd meg a receptet és készítsd el magadnak.

Családi kedvencünk ez a nem túl édes, de nagyon szaftos, puha kelt kakaóscsiga. Ha jól van elkészítve, akkor folyik ki belőle a töltelék.

VIGYÁZAT lehetetlen kultúráltan fogyasztani. A fejed búbja is kakaós lesz!!!!!

Diétázók se csüggedjenek van DIÉTÁS CSIGA verzióm is

A fahéjt kedvelőknek pedig a FAHÉJAS CSIGÁt ajánlom

Hozzávalók 15 csigához:

Tészta:
  • 600 g (60 dkg) búzafinomliszt (BL55)
  • 2 tojássárga
  • 30 g élesztő
  • 1 púpos evőkanál (20 g) cukor
  • 3 dl langyos tej
  • 2 ek olaj
Töltelék:
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg holland kakaópor
  • 20 dkg puha vaj vagy margarin (nem folyós csak kenhető)
Locsoláshoz:
  • 2 dl habtejszín (esetleg 1,5 dl tejjel helyettesíthető)

Recept:

Kimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt és szórjuk a cukrot. Ráöntjük a langyos tejet, belerakjuk a 2 tojássárgáját és belemérjük az olajat. Alaposan kidagasztjuk a tésztát.

Keményebb, kenyértészta állagot kell kapnunk.

45 percig langyos helyen pihentetjük.

Utána kb fél cm vékony négyzet alakra kinyújtjuk. Kb 40*40 cm

Megkenjük az összekevert töltelékkel. Ez gyakorlatilag egy krém lesz, amit rákenünk.

A tésztát henger alakúra felcsavarjuk és kb. 2,5 cm cm széles karikákat vágunk belőle. Összesen 15 csigára vágjuk. Én egy teáskanalat szoktam fogni és kb azt a szélességet vágom le.

Egy magas falú tepsit vagy lábast (nálam 26*40 cm) margarinnal bekenünk és a tésztakarikákat szorosan belefektetjük.

Ha nem elég szorosan vannak akkor félő, hogy kiszáradnak. Jól össze kell kelniük.

Fél óráig kelesztjük. Előmelegített sütőben alul felül sütésen 180 oC-on pirosra sütjük. 

TIPP: Sose használjunk légkeverést, mert kiszárítja!

Amikor teteje egy picit pirosra sült, az egészet 2 dl habtejszínnel meglocsoljuk (kb 20 perc sütés után). Korábban ne locsoljuk, mert összeeshet a tészta!

Utána még kb 10 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a kakaóscsiga beszívja a tejszínt.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

8 hozzászólás “Kakaóscsiga (darázsfészek)” bejegyzéshez

  1. Köszi a receptet. A tölteléket hogyan készítjük el? Olvasztott margarinnal?

  2. Szia ? növényi tejjel is készíthető ? Ugyanilyen arányban? Kislányom tejfehérje érzékeny ?

    1. Természetesen. A végén a locsoláshoz szerintem cocomas vagy meggle patisserie decor is jó lehet.

  3. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy cukrozott kakaóport használsz-e (Nesquick) vagy a hollandi félét. Előre is köszönöm!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.