
Kedvencünk ez a nem túl édes, de nagyon szaftos, puha kelt kakaóscsiga. Ha jól van elkészítve, akkor folyik ki belőle a töltelék.
Diétázók se csüggedjenek van DIÉTÁS CSIGA verzióm is
A fahéjt kedvelőknek pedig a FAHÉJAS CSIGÁt ajánlom
Hozzávalók:
Tészta:
- 600 g búzafinomliszt
- 2 tojássárga
- 30 g élesztő
- 1 ek cukor
- 3 dl langyos tej
- 2 ek olaj
Töltelék:
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg holland kakaópor
- 20 dkg puha vaj vagy margarin (nem folyós csak kenhető)
Locsoláshoz:
- 2 dl habtejszín (esetleg 1,5 dl tejjel helyettesíthető)
Recept:
Az élesztőt fél dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához való anyagokból puha kelt tésztát dagasztunk.
45 percig langyos helyen pihentetjük. Utána vékony négyzet alakúra kinyújtjuk és megkenjük az összekevert töltelékkel. Ez gyakorlatilag egy krém lesz, amit rákenünk.
A tésztát henger alakúra felcsavarjuk és 2-3 cm széles karikákat vágunk belőle.
Egy magas falú tepsit vagy lábast (nálam 26*40 cm) margarinnal bekenünk és a tésztakarikákat szorosan belefektetjük.
Ha nem elég szorosan vannak akkor félő, hogy kiszáradnak. Jól össze kell kelniük.
Fél óráig kelesztjük. Előmelegített sütőben alul felül sütésen 180 oC-on pirosra sütjük.
TIPP: Sose használjunk légkeverést, mert kiszárítja!
Amikor teteje pirosra sült, az egészet 2 dl habtejszínnel meglocsoljuk (kb 30-40 perc). Korábban ne locsoljuk, mert összeeshet a tészta!
Utána még kb 10 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a kakaóscsiga beszívja a tejszínt.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Alul-felül sütés, vagy légkeverés?
Alul felül 🙂
Köszi a receptet. A tölteléket hogyan készítjük el? Olvasztott margarinnal?
Igen kissé puha margarinnal. Nem kell folynia
Szia ? növényi tejjel is készíthető ? Ugyanilyen arányban? Kislányom tejfehérje érzékeny ?
Természetesen. A végén a locsoláshoz szerintem cocomas vagy meggle patisserie decor is jó lehet.
Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy cukrozott kakaóport használsz-e (Nesquick) vagy a hollandi félét. Előre is köszönöm!
Holland