Kakaóscsiga (darázsfészek)

Kedvencünk ez a nem túl édes, de nagyon szaftos, puha kelt kakaóscsiga. Ha jól van elkészítve, akkor folyik ki belőle a töltelék.

Diétázók se csüggedjenek van DIÉTÁS CSIGA verzióm is

A fahéjt kedvelőknek pedig a FAHÉJAS CSIGÁt ajánlom

Hozzávalók:

Tészta:
  • 600 g búzafinomliszt
  • 2 tojássárga
  • 30 g élesztő
  • 1 ek cukor
  • 3 dl langyos tej
  • 2 ek olaj
Töltelék:
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg holland kakaópor
  • 20 dkg puha vaj vagy margarin (nem folyós csak kenhető)
Locsoláshoz:
  • 2 dl habtejszín (esetleg 1,5 dl tejjel helyettesíthető)

Recept:

Az élesztőt fél dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához való anyagokból puha kelt tésztát dagasztunk. 

45 percig langyos helyen pihentetjük. Utána vékony négyzet alakúra kinyújtjuk és megkenjük az összekevert töltelékkel. Ez gyakorlatilag egy krém lesz, amit rákenünk.

A tésztát henger alakúra felcsavarjuk és 2-3 cm széles karikákat vágunk belőle.

Egy magas falú tepsit vagy lábast (nálam 26*40 cm) margarinnal bekenünk és a tésztakarikákat szorosan belefektetjük.

Ha nem elég szorosan vannak akkor félő, hogy kiszáradnak. Jól össze kell kelniük.

Fél óráig kelesztjük. Előmelegített sütőben alul felül sütésen 180 oC-on pirosra sütjük. 

TIPP: Sose használjunk légkeverést, mert kiszárítja!

Amikor teteje pirosra sült, az egészet 2 dl habtejszínnel meglocsoljuk (kb 30-40 perc). Korábban ne locsoljuk, mert összeeshet a tészta!

Utána még kb 10 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a kakaóscsiga beszívja a tejszínt.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

8 hozzászólás “Kakaóscsiga (darázsfészek)” bejegyzéshez

  1. Köszi a receptet. A tölteléket hogyan készítjük el? Olvasztott margarinnal?

  2. Szia ? növényi tejjel is készíthető ? Ugyanilyen arányban? Kislányom tejfehérje érzékeny ?

    1. Természetesen. A végén a locsoláshoz szerintem cocomas vagy meggle patisserie decor is jó lehet.

  3. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy cukrozott kakaóport használsz-e (Nesquick) vagy a hollandi félét. Előre is köszönöm!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.