Pizza

Dolgoztam az egyetem alatt nyaranta egy Balatoni pizzériában, de soha nem kaptam meg a receptet, mert azt mondták, hogy sose fog úgy sülni, mint ott náluk a 400 fokos elektromos kemencében. Van ebben valami igazság, de azért én nem vagyok az a feladós típus 🙂

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 ml víz
  • 3 evőkanál (30 g) extra szűz olívaolaj (napraforgóolajjal helyettesíthető)
  • 500 g 00-ás jelölésű pizzaliszt (BL55 búzafinomliszttel helyettesíthető)
  • 2,5 dkg élesztő (fél kocka) vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

Recept:

Lisztet a sóval elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a cukrot ráöntjük a langyos vizet és végül az olajat. 1-2 percig hagyjuk az élesztőt felfutni.

Az egészet összekeverjük, majd kidagasztjuk, hogy már ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztó tál falához.

Jó alaposan körbelocsoljuk olajjal és fél órát kelni hagyjuk. 

Kinyomkodjuk belőle a levegőt, majd 3-4 részre osztjuk attól függően mekkora pizzát szeretnénk és gombóccá formázzuk.

Nekem ebből a mennyiségből egy 27 cm-es kerek pizza és egy gáztepsi méretű szögletes pizza szokott sülni.

Az elkészült gombócokat 10-15 percig pihentetjük, majd a kiolajozott sütőformába téve ellapogatjuk. Ha nem fedi be az egész formát akkor várunk ismét 5-10 percet és tovább tudjuk nyújtani.

Ha befedtük a formát, akkor ízlés szerint rakunk rá feltétet.

Ha vastagabb tésztát szeretnénk, akkor ilyenkor is keleszthetjük még 10-15 percet. Ha vékonyan szeretjük, akkor azonnal forró sütőbe dugjuk.

A megpakolt pizzát a sütőnk legmagasabb hőfokán (nálam 300 fok) alsó felső sütésen megsütjük. Akkor készült el, ha a kellő színt elérte a sajt és a széle is megpirult.

Paradicsomszósz: 1 db kicsi paradicsomsűrítmény, cukor, só, bors, oregánó, bazsalikom. Ezt összekeverem és 30 mp-re mikroba rakom

Tejfölös szósz: Tejföl, zúzott fokhagyma, bors, só

TIPP: A széléhez nagyobbra reszelt sajtot teszünk és visszahajtjuk a tésztát akkor sajttal töltött szélet csinálhatunk neki. Vízzel spriccelve magokkal szórhatjuk

2 hozzászólás “Pizza” bejegyzéshez

  1. Szia Klári?Fagyasztható a pizzatészta?
    Köszönöm válaszod ?
    Üdvözlettel :Szilvi ?

    1. Én úgy csináltam már hogy elősütöttem sütőben, de nem készre és úgy fagyasztottam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük