Pletzlach avagy a hagymás zsemle

psx_20190528_134606.jpg

Konferencián jártam Lengyelországban, ahol a szállodában nagyon finom zsemle szerű dolgot kínáltak minden reggelihez. Nagyon ízlett így hazaérve kiderítettem lengyel honlapokat böngészve, és azokat fordítgatva, hogy a “zsemle” neve Pletzlach! Inkább magában fogyasztják nem is zsemlének. Amerikában is sütik onion rolls/buns néven. Enyhén édeskés tésztán a hagyma édességét hihetetlenül jól kiegészíti az a kevéske mák, ami rákerül. Érdemes kipróbálni egészen különleges élmény a puha szinte kalácsszerű tésztájával.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 450 g búzafinomliszt
  • 10 g só
  • 25 g cukor
  • 25 g (fél kocka) élesztő
  • 2,5 dl víz
  • 20 g olaj

Tetejére:

  • tojás
  • vöröshagyma
  • szemes mák (nem darált)

 Recept:

A lisztet összekeverjük a sóval és mélyedést készítünk a közepére.

Ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a langyos vizet és beleöntjük az olajat. 

Kidagasztjuk, hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta

40 percet kelesztjük

A kelési idő alatt olajon apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolunk

kb 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy nagy szájú pohárral kiszaggatjuk

Sütőpapíros tepsin kelesztjük 15-20 percig

Megkenjük felvert egész tojással a tetejét

Egy teáskanál segítségével mélyedést csinálunk a közepére

Ide kanalazzuk a kihűlt olajtól lecsöpögtetett hagymát

Megszórjuk mákkal a tetejét

Előmelegítjük a sütőt 230 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába

Kb 15 perc alatt barnára sütjük

TIPP: A szaggatásból viszamaradt tésztát összegyúrjuk és hagyjuk újra kelni. Ha kel 10-15 percet akkor újra kinyújtható és szaggatható lesz.

TIPP2: Olajbogyóval is elkészítettem már.

psx_20190527_194957.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük