Sajtos leveles pogácsa

20190502_153522_1_1.jpg

Mindig vágytam arra, hogy olyan igazán magas, réteges, szétesős, eldőlős, puha pogácsát tudjak csinálni. Rengeteg receptet kipróbáltam. Mind finom volt, de nem hozta a katarzist. Egy FB csoportban láttam meg nemrégen egy gyönyörű pogácsát, ki is írtam a receptet és vártam a megfelelő napot, hogy legyen időm kipróbálni. Persze a szám íze szerint picit módosítottam.

Jelentem ez az, amire én mindig vágytam. Remélem másnak is ilyen élményt nyújt majd. 

A második feltekerés után már nem bírtam magammal, mert éreztem, hogy nagyon jó az, ami alakul a kezem alatt. Legszívesebben nyersen felfaltam volna az egészet. A sütés közben már csorgott a nyálam és melegen befaltam kb 6 db-ot szégyen vagy sem 🙂

Hozzávalók kb. 45 db pogácsához:

  • 600 g búzafinomliszt (BL55)
  • 100 g apróra reszelt trappista sajt
  • 20 g só
  • 2,5 dkg (25 g azaz fél kocka) friss élesztő
  • 50 g tejföl
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 200-250 g nyers krumpli, sós vízben megfőzve
  • 100 g hideg vaj
  • 1 tojás a kenéshez
  • kb 100 g reszelt trappista sajt a szóráshoz VAGY szezámmag VAGY lenmag

Recept:

 A lisztet, a sajtot és a sót összekeverjük és mélyedést készítünk a közepébe, ide morzsoljuk az élesztőt ráöntjük a langyos tejfölös tejet és beleütjük a tojást.

Összekeverjük és egy lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. 

kb 45-60 percig hagyjuk kelni (amíg a duplája nem lesz)

Kinyújtjuk 0,5 cm vastagra

Ráreszeljük a kihűlt főtt krumplit egy nagy lyukú reszelővel, majd ugyanígy ráreszeljük a hideg vajat is

Feltekerjük és letakarjuk egy konyharuhával 30 percre

Kinyújtjuk és megint feltekerjük, letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk

Kinyújtjuk és feltekerjük harmadjára is, letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk

Kinyújtjuk, de most már csak kb 1,5 cm vastagra

Tetejét négyzetesen bevagdossuk egy éles késsel

Éles pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (fontos, mert ha nem éles, akkor nem lesz olyan szép réteges)

Tetejüket felvert egész tojással megkenjük

Ízlés szerint sajttal, szezámmaggal stb szórjuk

Hagyjuk kelni a tepsin őket addig, amíg 210 fokra légkeverésen, vagy 230 fokon alul felül sütésen be nem melegszik a sütőnk. 

Szép pirosra sütjük őket a forró sütőbe tolva.

20190510_123846_1.jpg
20190502_153935.jpg

14 hozzászólás “Sajtos leveles pogácsa” bejegyzéshez

  1. Istenien nézz ki! Nekem nincs légkeverésem a sütőn, csak hőlégbefúvós! ezt is a hétvégén megcsinálom kiváncsi vagyok, annyi féle pogácsa recepttel probálkoztam már, de igazán egyik se sikerül valami rózsásan! Köszönöm

  2. Nagyon sikeresnek néz ki biztos jó puha még másik nap is gratulálok ki fogom énis próbálni k{sxönöm hogy megtalált am a receptet egy szép napot ?

  3. Babakajás fb csoportban találtam az oldaladra, és kb 1 órája csak gyűjtöm, gyűjtöm a heti sütnivalókat! Függőséget okozol ?

  4. Nekem épp most sült ki és nagyon finom lett. A sütőt (alsó felső sütés) viszont csak 180 fokra vettem mert én úgy láttam hogy nagyon pirul 5prc múlva. A recept tökéletes! Köszönöm szépen! Pont mint a képen!

  5. Nagyon köszönöm a receptet, remélem sikerülni fog. Hány percig süssem? Légkeveréses Sütőben nem sok a 210 fok?

  6. Szia Kálci,
    Péntekre kell vendégségbe pogácsát sütnöm. Ha csütörtökön megcsinálom, szerinted pénteken is puha lesz még? Vagy válasszam inkább a kelesztés nélkülit?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük