Sajtos stangli

22196299_2087256744633252_331874533596589128_n.jpg

Nagy kedvencem ez a sajtos stangli recept. Pihepuha tésztája van és a legjobb variáció szendvicsnek. Ez az a tészta, ami a leginkább hasonlíta a bolti “felfújt” pékárúkhoz.

Gyönyörű nagyra megkel. Eddig még mindenki meglepődve tapasztalta, hogy mekkorára nő.

Hahagyományos zsemlét sütnéál inkább, vagy csak tej és tojásmentes receptet keresel válaszd a VIZES ZSEMLE receptemet.

Ha diétázol, akkor próbáld ki a TELJES KIŐRLÉSŰ lisztből készült változatomat.

Hozzávalók: 6 db stanglihoz

  • 35 dkg (350 g) liszt
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 1,5 dkg (15 g) élesztő
  • 1 dl langyos tej (tejmentesen növényi tej vagy tápszer)
  • 1 dl langyos víz (nem csapvíz)
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 tojássárga
  • 2 evőkanál olaj
Kenéshez:
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál víz
  • a szóráshoz 100 g sajt 

Recept:

A lisztet kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. A tojássárgáját és az olajat is beleöntjük. Hagyjuk felfutni az élesztőt.

Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.

6 felé vágjuk a tésztát (kb 100 g) és gombócokká formázzuk.

Stanglikat formázunk belőle vékonyan olajozott pulton. Lásd videó!

Tipp: Ha az “S” betűs szupermarket híres óriási stanglijára vágyunk, akkor csak ketté osszuk el a tésztát.

Sütőpapírral bélelt tepsin 1-1,5 órát kelesztjük (duplájára) szoba hőmérsékleten konyharuhával letakarva (kelesztés vége előtt kb 10-20 perccel elkezdjük előmelegíteni a sütőt 220 fokra)

Ha megkelt megkenjük a vízzel kikevert tojássárgájával és megszórjuk sajttal.

Előmelegítésnél a sütőt 220 fokra kapcsoljuk és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába. Ha felmelegedett, akkor betoljuk a tepsit.

Ha van, akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. Ettől szépen felfúvódnak a stanglik.

Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Nekem 10 perc kellett csak nekik. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki a stangli és finom ropogós héja keletkezik.

20161106_174035.jpg

TIPP: A megmaradt tojásfehérjékből készíts Diós Búrkiflit

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Egy hozzászólás “Sajtos stangli” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.