Sörkifli (nem csak sör mellé)

20190222_143939.jpg

Anyukám szokta sütni ezt a kiflit, ha vendégek jönnek. Mindenki kedvence 🙂

Megtölthetjük kolbásszal és szórhatunk rá sajtot, de anélkül is finom. Nagy előnye, hogy nagyon hamar készen van.

Hozzávalók:
  • 550 g búzafinomliszt (BL55) 
  • 80 g zsír (margarin vagy vaj is lehet)
  • 50 g (egy egész) friss élesztő vagy két zacskó szárított
  • 1 ek só (15-20 g) (én ezt sósan szeretem, akinek sok az rakjon csak 10 g-ot)
  • 1 db egész tojás
  • 3 dl tej (2,8%-os) tejmentesen lehet rizstej, kókusztej, vagy mandulatej
  • Tej a kenéshez
  • Szóráshoz: sajt vagy magvak vagy őrölt kömény
  • Tölteléknek: Sonkás felvágott vagy sajt vagy kolbász

Recept:

A lisztet beleöntjük egy keverőtálba, mehet hozzá a só, közepébe morzsoljuk az élesztőt.

Egy edényben meglangyosítjuk a tejet a zsírral, majd az élesztőre öntjük. Beleütjük a tojást.

Összekeverjük, majd kidagasztjuk. Nagyon puha tésztája van. Természetesen ha nagyon ragad akkor kell még hozzá tenni lisztet, de semmiképpen ne legyen kemény a tészta.

Nem kell keleszteni!!!!

Ha kidagasztottuk, akkor azonnal 4 részre osztjuk.

Kerekre nyújtunk minden darabot.

A darabokat 8 felé vágjuk. Ízlés szerint töltjük sonkával, sajttal vagy kolbásszal. Feltekerjük kifli alakúra. Tepsire tesszük megkenjük tejjel a tetejét és megszórjuk sajttal, szezámmaggal vagy csak őrölt köménnyel. 

15-20 percig hagyjuk kelni a kész kifliket.  

A sütőt ezalatt alul felül sütésen 180 fokra előmelegítjük. Vagy légkeverésen 160 fokra.

Aranybarnára sütjük

4 hozzászólás “Sörkifli (nem csak sör mellé)” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük