Sváb bableves alias barnabableves

20190315_145604.jpg
Bableves heveknédlivel

Ez a legfinomabb bableves, amit valaha ettem. Akkor ismerkedtem meg vele, amikor először pénteken hazautaztunk Mohácsra férjemmel. Ugyanis náluk minden pénteken ezt a levest főzi a nagymamája és készít hozzá heveknédlit. Levettek a lábamról vele 🙂

Hozzávalók:

Leveshez:
  • 400 g fekete virágbab (Tündérkert gyártójú)
  • 5 db sárgarépa
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • füstölt hús
  • 3,5 liter víz
A rántáshoz:
  • Szükséges mennyiségű (70 g) zsír vagy olaj
  • 3 púpos evőkanál (70 g) liszt
  • 4 kiskanál (15 g) pirospaprika
  • 1 kis fej (50 g) vöröshagyma
  • 4 gerezd (25 g) fokhagyma

Recept:

A babot előző este beáztatjuk.

Reggel a víz tetején úszó babokat leszedjük és kidobjuk.

Leöntjük róla az áztatóvizet és leöblítjük a babot.

Fazékba tesszük  és fölengedjük vízzel, majd hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát és a vöröshagymát valamint a füstölt húst is.

Ízlés szerint sózzuk és fedő nélkül puhára főzzük. (több óra) A végén az elforrt vizet pótolni kell.

Amikor megfőtt a bab, akkor elkészítjük a rántást a következő módon:

A zsírt felmelegítjük beletesszük a lisztet hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és együtt pirítjuk meg. Akkor jó, ha picit világosbarna színt kap.

Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát végül pedig a pirospaprikát, majd a levesbe keverjük.

A levest a rántással együtt még forraljuk kb 10 percig.

Heveknédlivel tálaljuk (receptért katt ide)

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Egy hozzászólás “Sváb bableves alias barnabableves” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.