Teljes kiőrlésű békebeli kifli

20180730_205614.jpg

Mostanában minden receptet igyekszek megreformálni. Egészen jól belejöttem, hát gondoltam a legnépszerűbb receptemet is megsütöm teljes kiőrlésű lisztből. Bevallom úgy érzem megint nagyot alkottam. Persze ez az eredeti receptnek is köszönhető, ami önmagában méltán híres. Szóval jöjjenek a kulisszatitkok, hogy hogy lehet isteni Békebeli kiflit sütni teljes kiőrlésű lisztből. 

Hozzávalók 10 db kiflihez:

  • 42 dkg (420 g) teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 8 dkg (80 g) búzasikér
  • 1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
  • 2,5 dl tej (250 g, mert a folyadékot is lehet grammra mérni úgy egyszerűbb)
  • 1,25 dl víz ,125 g (nem csapvíz, mert a klór tartalma árt az élesztőnek)
  • 2 dkg (20 g) élesztő
  • kb 5 g méz (kihagyható, de a méz íze csillapítja a teljes kiőrlésű liszt markáns ízét és az élesztő a cukor nagy részét “megeszi”)
  • 2 teáskanál (10 g) só

1 db kifli 200 kcal, 12 g fehérje, 28 g szénhidrát, 3 g zsír

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt rácsurgatunk pici mézet és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. (Nem tévedés tényleg nem kell zsiradék a tésztába)

Dagasztás után kb 45 percet kelesztjük (duplájára)

20180730_193350.jpg

10 db-ba vágjuk (96 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.

20180730_194507.jpg

Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani olajos pultonés szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.

A sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben “kinyílik” a kiflink.

20180730_202311.jpg

Ha készen vagyunk a formázásal, azonnal 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen.

NEM KELESZTJÜK különben nagyon összekelnek a rétegek.

A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét így fényes kifliket kapunk. Ha nem spricceljük le, akkor kicsit rusztikusabb lesz a kinézete.

10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket.  Rácsra tesszük hűlni. Egy kifli 85 g-os lett nekem.

20180730_225837.jpg
20180730_231051.jpg

2 hozzászólás “Teljes kiőrlésű békebeli kifli” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük