
Hozzávalók 6 db 110 g-os stanglihoz:
- 35 dkg (350 g) teljes kiőrlésű liszt (nálam nagyi titka teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt)
- 7 dkg (70 g) búzasikér
- 2 teáskanál (10 g) só
- 1,5 dkg (15 g) élesztő
- 1,5 dl langyos tej (tejmentesen növényi tej vagy tápszer)
- 1,5 dl langyos víz (nem csapvíz)
- 1 kávéskanál méz (elhagyható, ha teljesen cukormenteset akarunk sütni, de az élesztő ezt a mennyiséget elhasználja)
- 1 tojássárga
- 2 evőkanál olaj
A lisztet kimérjük és belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. Hagyjuk jól felfutni az élesztőt. Beleütjük a a tojássárgáját és belemérjük az olajat. Középen elkezdjük keverni addig, míg az összes lisztet bele nem dolgozzuk.
Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.
A tésztából 8 stanglit formázunk. (A fenti összetevőkkel így darabonként kb. 30 g CH jön ki)
1,5 órát kelesztjük szobahőmérsékleten (kelesztés vége előtt kb 20 perccel elkezdjük előmelegíteni a sütőt)
Előmelegítésnél a sütőt 220 fokra kapcsoljuk és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába. Ha felmelegedett, akkor betoljuk a tepsit és ha van, akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. Ettől szépen felfúvódnak a stanglik. Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Nekem 10 perc kellett csak nekik. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki és finom ropogós héja keletkezik.
