Zsemle

Igény volt egy zsemle receptre. Próbáltam egy egyszerű, de könnyed tésztát csinálni. Úgy látom, hogy erre van igény. Gyorsan valami finom házi pékárút szeretne mindenki sütni.

Hozzávalók:
  • 50 dkg (500 g) finomliszt
  • 25 g élesztő vagy 1 tasak instant
  • 1 teáskanál (5 g) cukor
  • 3 dl langyos tej (tejmentesen: tápszer vagy növényi tej)
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 1 tojás
  • 30 g vaj (tejmentesen Vénusz sütőmargarin)
Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Belerakjuk a puha vajat és a tojást. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.

Dagasztás után 45 percet kelesztjük.

Ha letelt az idő 9 db-ba vágjuk (kb 100 g/db) Zsemlévé formázzuk. Ilyenkor a lényeg az hogy a tenyerünkkel kicsit kifelé feszítsük a tésztát. Akkor jó, ha már egy szép feszes kis gombóc van a markunkban. 

20161118_141622.jpg

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk őket és 1 órát kelesztjük.

220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a zsemlék felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.

10-15 perc sütés után, amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni. Egy zsemle 85 g-os lett nekem.

20161118_150639.jpg

6 hozzászólás “Zsemle” bejegyzéshez

  1. Üdvözöllek! Mai reggel megsütöttem a Békebeli kiflidet!! Csodálatos és finom lett! Soha nem sikerült még ilyen finomra!! Nagyon érthetően van leírva!! Az a baj nagyon gyorsan elfogyott! Kora este ettem volna még! Így újra nekiálltam sütni!! Ajánlom mindenkinek! Már kinéztem a következő receptet holnapra!! Zsemlét készítek!! Köszönöm a remek receptet!!

    1. Formázás után nem hagytad elég ideig kelni. Várj vele legközelebb többet sütés előtt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük