Bagett

Sosem sütöttem még bagettet, mert nincs sütőformám hozzá. Vendégvárónak szendvicsfalatokat képzeltem el a minap, ami miatt bagett receptek után kutattam. Valahogy semmi nem tűnt az igazinak. Ekkor bevillant, hogy hát nekem van a Sajtos stangli receptem, ami tökéletes a célra csak kicsit máshogy fogom megformázni. Megnöveltem a mennyiséget és megsütöttem az én bagettjeimet 🙂 Forma nélkül…… És elkészültek a mini szendvicsek is.

20190520_113012.jpg

Hozzávalók 3 db-hoz

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL55)
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 2,5 dkg (25 g) élesztő
  • 1,5 dl langyos tej (tejmentesen növényi tej vagy tápszer)
  • 1,5 dl langyos víz (nem csapvíz)
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 tojássárga
  • 30 g olvasztott vaj

A lisztet kimérjük és belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. Ebbe ütjük a tojásokat és öntjük a vajat. 

Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.

Elharmadoljuk a tésztát 

Három bagettet formázunk belőle 

Szilikonos sütőpapíros tepsin kelesztjük kb 1 órát szoba hőmérsékleten (kb dupla vastag legyen mindhárom)

Kelesztés vége előtt kb 20 perccel elkezdjük előmelegíteni a sütőt. Előmelegítésnél a sütőt 200 fokra kapcsoljuk alul felül sütésen és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába.

Lespricceljük hideg vízzel a bagettek felületét (ekkor szórhatunk rá magvakat), majd a forró sütőbe toljuk.

Addig sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki és finom ropogós héja keletkezik. 

Forrón rácsra tesszük és ismét lespricceljük hideg vízzel.

Sajtkrémmel kentem meg a kb 1 cm vastag szeleteket, majd pick szalámi szelet került rá, reszelt sajt, koktélparadicsom és megszórtam hagymacsírával végül tűztem bele egy petrezselyem levelet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük