Meggy pite

psx_20190610_190303.jpg

Lehetőségem adódott gyönyörű fekete meggyet szedni a szomszéd néni fájáról.

Kerestem egy jó süti receptet hozzá, így elolvastam párat és kialakítottam a saját verziómat.

Hozzávalók:

Töltelék:

  • 1 kg meggy
  • 250 g cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csapott kávéskanál fahéj

Tészta:

  • 225 g liszt
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 60 g cukor
  • 125 g vaníliaízű margarin
  • 1 tojás

Recept:

A meggyet kimagozzuk és megszórjuk cukorral. Többször megkeverjük, majd egy éjszakára (pár órára) hűtőbe tesszük. Ha elég levet engedett, akkor lecsöpögtetjük. 

A levéből 4 dl-t elkeverünk egy csomag vaníliás pudingporral és megízesítjük a fahéjjal. Állandó kevergetés mellett addig főzzük amíg be nem sűrűsödik, majd belekeverünk 500 g-ot a lecsepegett meggyből és még egy picit főzzük állandóan kevergetve.

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Egy kisebb tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral az oldalát pedig kikenjük margarinnal és beszórjuk liszttel. Két részre vesszük a tésztát, majd az egyik felét kerekre nyújtva a tortaforma aljába rakjuk.

20190609_132336.jpg

Erre megy a meggyes töltelék, majd a maradék tésztát kinyújtva tetszés szerint kiszúrunk formákat és azzal borítjuk a meggy tetejét.

20190609_134014.jpg

180 oC-on alul felül sütésen addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul. Kb 1 óra.

20190609_155312.jpg

Teljes kihűlés után levesszük a tortaforma oldalát és porcukorral szórva tálaljuk.

psx_20190610_191208.jpg

TIPP: A maradék levet használhatjuk szörpként.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük