
Hozzávalók:
- 250 g fehér rozsliszt (RL90)
- 250 g tk rozsliszt (RL190)
- 100 g búzasikér
- 5 g + 10 g élesztő
- 10 g (1 teáskanál) méz
- 10 g (2 teáskanál) só
- 2 evőkanál étolaj
- 1,5 dl + 3 dl víz
Hozzávalók:
Öregtészta: összekeverjük a liszteket és a sikért. A lisztkeverékből 150 g-ot kiveszünk és 5 g élesztőt valamint 150 g langyos vizet hozzáadunk. Összekeverjük, majd 4 órán át langyos helyen tartjuk.
4 óra múlva a maradék lisztkeverékhez adujuk a sót és belekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rácsurgatjuk a mézet, ráöntjük a langyos vizet és belemérjük az olajat. Beledaraboljuk az öregtésztát is.
Kb. 10-15 perc alatt bedagasztjuk a tésztát. Vékonyan kiolajozunk egy kelesztőtálat, beletesszük a tésztát, letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és óvatosan átgyúrjuk. Letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
Ruhával kibélelünk egy kelesztőkosarat (akár levesestálat), és liszttel meghintjük. A pihentetett tésztából cipókat formázunk és az előkészített kosárba tesszük.
Kb. 60 percig hagyjuk kelni, ezalatt a sütőt előmelegítjük 230 fokra, a vaslábast is a sütőbe tesszük, átforrósítjuk. A megkelt tésztát óvatosan a forró edénybe fordítjuk, pengével bemetsszük, rátesszük az edény tetejét és betoljuk a sütőbe. Kb. 40 perc alatt sül pirosra.
