Kovászos uborka

Ez is egy olyan dolog, amit mindenki máshogy készít. Mivel elkezdett végre érni a kertben az uborka, végre megmutathatom anyukám hogyan készíti és kicsit írok róla, hogy mi is történik a befőttes üvegben.

Kovászos uborkához nálunk 6 dolog kell csak:

  • tároló edény pl befőttes üveg
  • uborka
  • kapor
  • víz
  • kenyér

A kovászolás egy erjedési folymat azaz fermentáció. A tejsavas fermentáció beindulásának gyorsításához szükséges a kenyér, de elviekben anélkül is végbemegy.

Magát az erjedést jótékony baktériumok végzik így a végeredmény nem csak finom, hanem egészséges is. A legjobb ha maga a kenyér is kovászos és nem élesztős az eredmény is sokkal finomabb lesz. A következő lépés nálam, hogy sütök kovászos kenyeret és azt teszem rá, ez most bolti kovászos kenyér volt.

Arra viszont ügyelni kell, hogy a rossz baktériumok ne tudjanak elszaporodni, ezért ha a kovászos uborka leve zavaros lesz és az uborkák elveszítik a friss zöld színüket, azaz készen van, akkor a kenyeret eltávolítva helyezzük hűtőbe. Van lehetőség tovább eltarthatóságra, de erről majd a bejegyzés végén ejtek szót.

Általában azt mondják, hogy az uborkát tűző napra kell tenni. Ez azonban nem feltétlenül igaz, csak 25–30 fok közötti, lehetőleg körülbelül egyenletes meleg kell hozzá csak. Ha túl sok meleg éri vagy megfázik a folyamat leállhat. Ebből kiindulva a konyhapulton is készíthetjük ha elég meleg van hozzá.

Recept:

Az uborkákat megmossuk és egy késsel háromnegyedéig félbe vágjuk, majd a másik felétől is bevágjuk merőlegesen az előző vágásra.

A bevágott uborkákat egy üvegbe sorakoztatjuk. Nálam 12 db átlagos uborka fért bele a 2 l-es befőttesüveg aljába. Beledugunk 2-3 szál friss kaport.

Erre a mennyiségre én 40 g sóból és 1 liter meleg csapvízből készített oldatot öntöttem. A só mennyiségét ízlés szerint lehet növelni. A meleg víz legyen a legmelegebb, ami a csapból folyik.

Erre tesszük rá a szelet kenyeret lefedjük egy tányérral és meleg helyre tesszük úgy kb 3 napra. Azt kell figyelni, hogy az uborkák elveszítsék az élénk zöld színüket, a víz pedig zavarossá kell hogy váljon.

Az enyém most dédnagymamám Erdélyből hozott savanyúkáposzta nyomó kövén pihent hátha szerencsét hoz.

Ha lezajlott a folyamat, akkor a kenyeret eltávolítva hűtőbe téve pár hétig eláll.

Ha szeretnénk, hogy hosszú ideig elálljon, akkor az uborkákat mossuk meg a levet szűrjük le és forraljuk fel. Az üveget sterilizáljuk. Pakoljuk vissza az uborkákat és a felforralt lehűtött levet öntsük rá vissza és zárjuk le. Így elméletben télire is eltehetjük hűtés nélkül.

3 hozzászólás “Kovászos uborka” bejegyzéshez

  1. Nagyon örülök, hogy Rád találtam Limara kenyérsütő csoportjában .
    Nagxon tetszik ez a kovi ubis recept is, hogy télre is el lehet tenni.
    Többször olvastam már kalcireceptet a neten ,de ezidáig nem tudtam ki lakozik a név mögött!
    Üdvözöllek :Molnárné Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük