
Édesanyámtól tanult egyik kedvenc receptem ez a kis nassolni való sajtos aprósütemény. Sok ilyen recept létezik, mindegyik finom, de ha van rangsor akkor ez 10-ből 10-es számomra. Az a titka, hogy jó alapanyagokkal kell dolgozni így nem éppen olcsó, de megéri 🙂
Kedvenc vendégváróm még az EXPRESS SÖRKIFLI ha váratlan vendégek érkeznek.
Hozzávalók:
- 200 g vaj
- 300 g liszt
- 100 g tejföl
- 150 g apróra reszelt trappista sajt
- 1 tojás sárgája
- 15 g só
- kb. 100 g apróra reszelt trappista sajt a tetejére
- magvak ízlés szerint
Recept:
A vajat a liszttel elmorzsoljuk. Hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd 10-20 percet pihentetjük hűtőben. Ne hagyjuk bent sokáig, mert akkor nagyon kemény lesz a tészta, és nehezen nyújtható.
TIPP: Vajízű kocka margarinnal is készítettem már. Nem ugyan olyan szuper, de úgy is nagyon finom
Kb fél-egy cm vékonyra kinyújtjuk.
Bármilyen apró formára kiszaggatjuk, kivágjuk amilyenre csak szeretnénk.
Sütőpapíros tepsibe rakjuk a darabokat, majd a hűtőbe tesszük kb 10-20 percre, hogy a vaj visszadermedjen.
TIPP: Akár egész éjszakára a hűtőben pihenhet
Ha “megkeményedett”, akkor megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk sajttal, szezámmaggal vagy köménymaggal.
Előmelegített sütőben sütjük 160 oC-on légkeverésen, vagy 180 oC-on alul felül sütésen, addig amíg szépen megpirul a sajt a sajtos aprósütemény tetején.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept