Vizes zsemle

Az egyik kedvenc kelt tésztás csoportomban jött szembe egy vegán kukoricadarás buci recept velem, ami inspirálta ezt a zsemlét. Gyerekeknek tetszett nagyon úgyhogy valószínüleg sokszor fog készülni.

Hozzávalók 8 db zsemléhez:

  • fél kg (500 g) búzafinomliszt (BL55)
  • 2,75 dl (275 g) víz
  • 25 g (fél kocka) élesztő
  • 30 g étolaj
  • 1 teáskanál (5 g) cukor
  • 2 kiskanál (10 g) só
  • olaj a kenéshez
  • kukoricadara a szóráshoz (elhagyható)

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizet, majd az olajat is.

Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd 20 percig kelesztjük.

Ha megkelt 8 db-ra vágjuk (kb 100 g/db) és megformázzuk őket zsemlének

Sütőpapíros tepsibe rakjuk őket, megkenjük olajjal a tetejüket. Olajos kézzel is átsimogathatjuk. Ez azért jó, mert kelesztés közben nem száradnak ki.

Letakarva kb 3 szorosára kelesztjük őket szobahőmérsékleten.

Sütés előtt lefújjuk őket hideg vízzel.

Ha a kukoricadarás szórás mellett döntünk, akkor ilyenkor megszórjuk kukoricadarával.

Ha szorosan pakoljuk, akkor összekelnek és nem lesz annyi héja. Az én gyerekeim így jobban szeretik.

Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába, hogy együtt melegedjenek. Forró sütőbe tolva a megkelt zsemlék kb 25 perc alatt szép világosbarnára sülnek.

Rácsra szedve hagyjuk hűlni.

2 hozzászólás “Vizes zsemle” bejegyzéshez

  1. Nagyon jó ez az oldal.Kisfiam tejfehérje allergiás és mióta az oldaladról készítem a peksüteményeket,kenyeret szerencsére tünetmenetes és ráadásul nagyon finomak is ??köszönjük szépen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük