Vizes zsemle

zsemle
Vizes zsemle

Ha csak egyszerű vizes zsemlére vágyunk, akkor ezt a érdemes sütni. Majdnem olyan zsemle, mint a bolti. Gyerekeknek nagyon tetszett úgyhogy valószínüleg sokszor fog készülni.

Egyéb zsemlék, szendvicsnek valók:

Sajtos stangli

Császárzsemle

Hozzávalók 10 db zsemléhez:

  • fél kg (500 g) búzafinomliszt (BL55)
  • 2,75 dl (275 g) víz
  • 25 g (fél kocka) élesztő
  • 30 g étolaj
  • 1 teáskanál (5 g) cukor
  • 2 kiskanál (10 g) só
  • olaj a kenéshez

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizet, majd az olajat is.

Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt 10 db-ra vágjuk (kb 85 g/db) és megformázzuk a zsemle formáját

Sütőpapíros tepsibe rakjuk őket, megkenjük olajjal a tetejüket. Olajos kézzel is átsimogathatjuk. Ez azért jó, mert kelesztés közben nem száradnak ki.

Letakarva kb 3 szorosára kelesztjük őket szobahőmérsékleten. (0,5-1 óra a lakás hőmérsékletétől függően)

Sütés előtt lefújjuk őket hideg vízzel.

TIPP: Ha szorosan pakoljuk, akkor összekelnek és nem lesz annyi héja. Az én gyerekeim így jobban szeretik.

Közben előmelegítjük a sütőt 210 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába, hogy együtt melegedjenek. Forró sütőbe tolva a megkelt zsemlék kb 20 perc alatt szép világosbarnára sülnek.

TIPP: Ha tudjuk egy másik tepsivel takarjuk le a zsemléket, hogy még inkább gőzben süljenek.

Lespricceljük őket hideg vízzel, majd rácsra szedve hagyjuk hűlni a zsemléket.

TIPP: Ha a forró zseméleket hidegre rakjuk, akkor cserepesdést is el tudunk érni.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

2 hozzászólás “Vizes zsemle” bejegyzéshez

  1. Nagyon jó ez az oldal.Kisfiam tejfehérje allergiás és mióta az oldaladról készítem a peksüteményeket,kenyeret szerencsére tünetmenetes és ráadásul nagyon finomak is ??köszönjük szépen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük