
Nagy kedvencem a túrógombóc. Ez a recept anyukámtól van és még sosem főtt szét. Remélem nektek is ízleni fog
Hozzávalók
Gombóc (kb 20 db):
- 1 dl (80 g) búzadara
- 25 dkg (250 g) túró
- 1 tojás
- 4 evőkanál (70 g) kristálycukor
Forgatáshoz:
- 250 g zsemlemorzsa
- 2 evőkanál olaj
Öntethez:
- 330 g (egy nagy pohár) tejföl
- 3 evőkanál (45 g) kristálycukor
Összekeverjük a gombóc hozzávalóit, majd hagyjuk állni legalább 1 órát, de ha 3-4 órát áll az a legjobb.

Amíg állnak a gombócok, addig zsemlemorzsát pirítunk olajon. Vigyázzunk nehogy odaégjen.
A cukrozott tejfölt is elkészítjük. Kristálycukor is lehet, mert feloldódik a tejföl nedvességtartalmától mire elkészülnek a gombócok.
Ezután (20-25 g) golyókat formázunk a tésztából.

Forró (gyöngyöző) vízben kifőzzük. Ha nem elég meleg a víz akkor csak ázik a gombóc és szétfől. Nem kevergetjük! Esetleg ha letapad, akkor finoman megmozdítjuk a gombócot egy kanállal.
Ha már feljöttek a gombócok a víz tetejére és még főzzük 2 percig. Szűrőkanállal a zsemlemorzsára szedjük.

Ha kicsit hűlt csak akkor forgatjuk bele a zsemlemorzsába. Ha egyből forgatjuk, akkor előfordulhat, hogy összetörik.
Cukrozott tejföllel tálaljuk.
Különlegessé tehetjük, ha zsemlemorzsa helyett szemes mákba forgatjuk és rumos meggylekvárral tálaljuk.
