Túrógombóc

Nagy kedvencem a túrógombóc. Ez a recept anyukámtól van és még sosem főtt szét. Remélem nektek is ízleni fog

Hozzávalók

Gombóc (kb 20 db):

  • 1 dl (80 g) búzadara
  • 25 dkg (250 g)  túró
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál (70 g) kristálycukor

Forgatáshoz:

  • 250 g zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál olaj

Öntethez:

  • 330 g (egy nagy pohár) tejföl
  • 3 evőkanál (45 g) kristálycukor

 Összekeverjük a gombóc hozzávalóit, majd hagyjuk állni legalább 1 órát, de ha 3-4 órát áll az a legjobb.

20161119_113713.jpg

Amíg állnak a gombócok, addig zsemlemorzsát pirítunk olajon. Vigyázzunk nehogy odaégjen.

A cukrozott tejfölt is elkészítjük. Kristálycukor is lehet, mert feloldódik a tejföl nedvességtartalmától mire elkészülnek a gombócok.

Ezután (20-25 g) golyókat formázunk a tésztából.

20161119_131723-1.jpg

Forró (gyöngyöző) vízben kifőzzük. Ha nem elég meleg a víz akkor csak ázik a gombóc és szétfől. Nem kevergetjük! Esetleg ha letapad, akkor finoman megmozdítjuk a gombócot egy kanállal.

Ha már feljöttek a gombócok a víz tetejére és még főzzük 2 percig. Szűrőkanállal a zsemlemorzsára szedjük.

20161119_131755-1.jpg

Ha kicsit hűlt csak akkor forgatjuk bele a zsemlemorzsába. Ha egyből forgatjuk, akkor előfordulhat, hogy összetörik. 

Cukrozott tejföllel tálaljuk.

Különlegessé tehetjük, ha zsemlemorzsa helyett szemes mákba forgatjuk és rumos meggylekvárral tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük