Zabpehely kenyér

Mindig is vonzott a zabpehelyliszt, mint alapanyag, mert lassú felszívódású szénhidrát (diétás) és nincs az a mellékíze, mint a teljes kiőrlésű búzának. Mindenhol azt olvastam, hogy lassan és nehezen kel. Próbaképpen csináltam egy tésztát, de csak fél kilósban, hogy kipróbáljam és szuper lett. Legközelebb megsütöm kilósban és kovásszal is. Gyerekeknek és férjemnek is ízlett szóval rendszeres lesz a konyhámban 🙂

Hozzávalók egy 500 g-os kenyérhez:

  • 125 g zabpehelyliszt
  • 50 g búzasikér
  • 50 g búzafinomliszt (BL55)
  • 25 g zabpehely
  • 1 teáskanál (5 g) só
  • 12 g friss élesztő
  • 50 g kefir (joghurttal vagy tejföllel helyettesíthető)
  • 170 g langyos víz
  • kiskanál méz (élesztőnek kell, hogy tudjon mivel táplálkozni)

A gabonaféléket a sóval összekeverjük a közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt.

A vízbe belekeverjük a kefirt és a mézet, majd meglangyosítjuk.

Ezt ráöntjük az élesztőre és hagyjuk felfutni.

Kidagasztjuk a tésztát, és 30 percig kelni hagyjuk. 30 perc után újra összegyúrjuk és megint 30 percig kelesztjük.

Ha ez az idő is letelt, akkor megformázzuk vekninek és szilikonos sütőpapírral bélelet fedeles edénybe rakjuk (nálam ez most egy jénai volt)

Újabb 30 percig kelesztjük, ami idő alatt előmelegítjük a sütőt 230 fokra.

Vízzel spricceljük és tetszés szerint bevágjuk a tetejét.

Előmelegített sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük