Mézeskalács (azonnal puha)

Évek óta próbálgatom a mézeskalács recepteket. Most azt mondom eddig ez ízlik a legjobban, így leírom gyorsan mielőtt elfelejtem 🙂 A tészta nyers tojás mentes, így gyerekek nyersen is kóstolgathatják.

mézeskalács

Hozzávalók:

Folyékony:
  • 125 g méz
  • 200 g kristálycukor (porcukor is lehet)
  • 1 tasak vanillincukor
  • 150 g margarin
  • 100 g tej
Szilárd:
  • 400 g búzafinomliszt
  • 100 g étkezési keményítő (kukorica)
  • 20 g kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csapott teáskanál őrölt gyömbér

Recept:

A folyékony hozzávalókat egy edényben alacsony hőfokon összemelegítjük, amíg minden fel nem olvad és a cukor sem szemcsés már. Porcukorral dolgozva gyorsabb a folyamat.

A száraz hozzávalókat is összekeverjük.

Ha kicsit hűlt a folyékony keverék, akkor a szárazhoz öntjük és alaposan összekeverjük.

Hideg helyre rakjuk, majd amint szobahőmérsékletűre hűlt már lehet is enyhén lisztezett pulton kb 0,5 cm vastagra nyújtani és szaggatni.

Csak a kézmeleg tésztával jó dolgozni, ha nem olyan az állaga, mint a videón, akkor vagy liszt vagy tej hozzáadásával javítsunk rajta!!!!

Tetszés szerinti mintájúra szaggatjuk.

Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük alul felül sütésen kb 10-15 percig.

A figurák méretétől függ, hogy mennyi ideig kell sütni.

Ha kihűlés után “szalonnás” a belseje, akkor kevés ideig sült, ha kemény, akkor túlsütöttük.

Mézeskalács ház vagy templom készítéséhez is alkalmas, de akkor süssük keményre. Ez az elemek méretétől függően lehet 20-30 perc is.

Megmarad benne a nyomda mintája 🙂

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept