Fahéjas és kakaós csavart kalács

Egy barátnőm osztotta meg ezt a fahéjas kalács receptet. Én kicsit átalakítottam és megcsináltam kakaósban is. Isteni lett köszi Zsani!

Hozzávalók:

Tésztához: (1 nagy kalács)

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl habtejszín (tejjel helyettesíthető)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dkg (20 g) cukor
  • 1 egész tojás
  • 20 ml olaj
  • csipet só

Fahéjas töltelékhez: (1 nagy kalácsba elég)

  • 10 dkg (100 g) szobahőmérsékletű margarin
  • 14 dkg (140 g) porcukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj

Kakaós töltelékhez: (1 nagy kalácsba elég)

  • 15 dkg (150 g) szobahőmérsékletű margarin
  • 14 dkg (140 g) porcukor
  • 2 evőkanál (kb 30 g) holland kakaópor

Én mivel mindkettőt ki szerettem volna próbálni így a tésztát feleztem és mindkét krém hozzávalóiból is csak fél adagot csináltam.

Recept:

A lisztet egy tálba mérjük beletesszük a csipet sót, majd mélyedést csinálunk a közepébe. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített tej és tejszín keverékét. Várunk 2 percet, hogy beinduljon az élesztő. Beleütjük a tojást, majd belemérjük az olajat.

Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához.

Összesen 40 percig kelesztjük. 20 percnél kicsit újragyúrjuk és újabb 20 percig hagyjuk kelni.

Kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak bírjuk.

Megkenjük a töltelékkel és feltekerjük.

Hosszában kettévágjuk.

Egyik végén összecsípjük, majd összefonjuk úgy, hogy a vágott oldala mindig kifelé nézzen.

Szilikonos sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába rakjuk kelni 45 percre.

Időközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul felül sütésen.

Forró sütőben 30-45 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Hűlés után kiemeljük a formából és leszedjük a sütőpapírt róla.

9 hozzászólás “Fahéjas és kakaós csavart kalács” bejegyzéshez

    1. Most hogy írod rákerestem és elképzelhető igen. Akitől a receptet kaptam nem így nevezte 🙂

  1. Nagyon finom, mindkét töltelékkel kipróbáltam már, sőt diósan is. Ahhoz forró tejben pár pillanatig megforgatjuk a cukrot, vaniliát, diót, citromhéjat reszelünk bele, kis rummal izesithetjük. A tésztára kenve ugyanúgy járunk el, mint az előzőekben.
    Található “Nyitott-fonott diós kalács”….néven, csak azt kisülés után citromos-cukros sziruppal lekenjük. Isteni finom!

  2. Szia! A margarin helyett tehetek vajat?
    Köszi! Ja, és holnap reggel sütném ki, akkor fél élesztő? Köszi!

  3. Szia, én tepsibe tettem,kifolyt a vajas-kakaós krém sülés közben. A formában sütéskor beszívja a tészta?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük