Fahéjas és kakaós csavart kalács

Egy barátnőm osztotta meg ezt a fahéjas csavart kalács receptet. Amilyen szép és bonyolultnak látszik olyan egyszerű elkészíteni. Bátran ajánlom vendégvárónak. Mindeki oda lesz érte.

Én kicsit átalakítottam és megcsináltam kakaósban is. Így egy tésztából egyből két ízt tudunk az asztalra varázsolni. Nagyon finom puha tésztája van és krémes a tölteléktől. A kakaós olyan, mintha szaftos KAKAÓSCSIGA lenne, a fahájsat nem tudom mihez hasonlítani azt meg kell kóstolnotok.

Hozzávalók: 2 db kisebb kalácshoz

Tésztához:
  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl habtejszín (tejjel helyettesíthető)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dkg (20 g) cukor
  • 1 egész tojás
  • 20 ml olaj
  • csipet só
Fahéjas töltelékhez:
  • 5 dkg (50 g) szobahőmérsékletű margarin
  • 7 dkg (70 g) porcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
Kakaós töltelékhez:
  • 8 dkg (80 g) szobahőmérsékletű margarin
  • 7 dkg (70 g) porcukor
  • 1 evőkanál (kb 15 g) holland kakaópor

Recept:

A lisztet egy tálba mérjük beletesszük a csipet sót, majd mélyedést csinálunk a közepébe. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített tej és tejszín keverékét. Várunk 2 percet, hogy beinduljon az élesztő. Beleütjük a tojást, majd belemérjük az olajat.

Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához.

Összesen 40 percig kelesztjük. 20 percnél kicsit újragyúrjuk és újabb 20 percig hagyjuk kelni.

Elfelezzük a tésztát és meggömbölyítjük, majd mindkettőt kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak bírjuk.

Megkenjük az egyiket a fahéjas a másikat a kakaós töltelékkel és feltekerjük.

Hosszában kettévágjuk úgy hogy az egyik végét nem vágjuk végig teljesen.

Egyik végén összecsípjük, majd összefonjuk (csvarjuk) úgy, hogy a vágott oldala mindig kifelé nézzen.

Szilikonos sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába rakjuk kelni 45 percre.

A másik kalácsot is elkészítjük az előzőekhez hasonlóan.

Időközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul felül sütésen.

Forró sütőben 30-45 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Hűlés után kiemeljük a formából és leszedjük a sütőpapírt róla.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.

Kálci receptjei Youtube

11 hozzászólás “Fahéjas és kakaós csavart kalács” bejegyzéshez

    1. Most hogy írod rákerestem és elképzelhető igen. Akitől a receptet kaptam nem így nevezte 🙂

  1. A tejszínt ha kihagyom mivel helyettesíthetem?

  2. Nagyon finom, mindkét töltelékkel kipróbáltam már, sőt diósan is. Ahhoz forró tejben pár pillanatig megforgatjuk a cukrot, vaniliát, diót, citromhéjat reszelünk bele, kis rummal izesithetjük. A tésztára kenve ugyanúgy járunk el, mint az előzőekben.
    Található “Nyitott-fonott diós kalács”….néven, csak azt kisülés után citromos-cukros sziruppal lekenjük. Isteni finom!

  3. Szia! A margarin helyett tehetek vajat?
    Köszi! Ja, és holnap reggel sütném ki, akkor fél élesztő? Köszi!

    1. Igen tehetsz. Szerintem működnie kell hűtőben fele élesztővel, de nem próbáltam 🙂

  4. Szia, én tepsibe tettem,kifolyt a vajas-kakaós krém sülés közben. A formában sütéskor beszívja a tészta?

    1. Igen beszívja. Nem tettél véletlen dupla mennyiséget a töltelékből?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.