Fonott kalács

Húsvéti kalács recept millió van neten. A nagymamáké mindig a legjobb ez nem is kétség. sajnos rám nem maradt nagymama által írt recept, így egy barátnőm adta meg nekem a férje családjából származó receptet. Kicsit módosítottam rajta és lefeleztem a mennyiségeket. Köszönöm Anita! Olyan puha lett a végeredmény, hogy meg kellett éleznem egy kést, hogy vágni tudjam 🙂

Eredeti receptet itt találjátok: https://sussunkeo.blogspot.com/2019/07/blog-post.html

Hozzávalók 1 kalácshoz:
  • 0,55 kg (550 g) búzafinomliszt (BL55)
  • 2,5 dkg (25 g) élesztő  vagy  egy zacskó (7 g) porélesztő
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 50 g puha margarin vagy vaj
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl habtejszín (lehet tejjel helyettesíteni)
  • 3 evőkanál (60 g) kristálycukor
  • csipet só
  • 1 egész tojás a kenéshez
Recept:

A lisztet egy tálba szitáljuk és belerakjuk a csipet sót. A közepében mélyedést csinálunk.

Ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejszínes tejet.
Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt.

Belerakjuk a tojást és sárgáját is, valamint a puha, de nem folyós margarint (vajat) is.

Kidagasztott tésztát egy órát kelesztjük langyos helyen.

Ha letelt az egy óra, akkor lisztezett deszkára borítjuk.

Annyi felé vesszük ahányas fonást szeretnénk csinálni és gombócokká formázzuk őket.

10 percet hagyjuk kelni a gombócokat, majd elkezdjük rúddá sodorni őket. Vigyázzunk, hogy ne sérüljön a szerkezete a tésztának, finoman bánjunk vele. Ha úgy látjuk, hogy nem nyúlik, akkor tegyük félre pár percre még kelni. és utána folytassuk a sodrást.

Megfonjuk a kalácsot.

Ha készen van, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és felvert egész tojással megkenjük a tetejét.

Kelni hagyjuk kb 45 percet. Minimum duplájára keljen.

Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul felül sütésen.

Ismét lekenjük a tetejét tojással.

Forró sütőbe tolva kb 35-40 perc alatt készre sütjük. Lehet hogy szükség lesz alufóliával letakarni, ha elkezd nagyon sülni a teteje.

TIPP: A kovászos kalácsnál tanult fogások alapján én már fedeles edényben sütöm. Kereket öntöttvasban, a hosszút kacsasütőben kelesztem meg alulra sütőpapírt teszek az oldalát kikenem margarinnal. Ennél a módszernél előmelegítjük a sütőt 210 fokra alsó-felső sütési módon. Lefedve sütjük 15 percig. A fedőt ez után levesszük és csökkentjük a hőfokot 180 fokra. A teljes sütésidő nálam 40 perc (15+25) volt. 

TIPP: Ha sütés közben kinyílik a kalács vagy kireped, akkor nagy valószínűséggel sütés előtt nem kelt elég ideig. Legközelebb hagyjuk kicsit tovább kelni a megformázott kalácsot.

5 hozzászólás “Fonott kalács” bejegyzéshez

  1. Ez a tészta valami csoda!
    Nagyon köszönöm ezt a receptedet (is)!
    Nekem kevés benne a cukor, de tuti meg fogom még sokszor csinálni, annyira szuper az állaga, formázható, egy g liszt nem kell hozzá és nagyon finom foszlós lesz a végeredmény is. Nekem irtó nagyra megnőtt. 🙂

  2. Tegnap en is megcsinaltam, nem is volt gond vele, szepen megkelt, megsult. Viszont annyira morzsalodik, hogy csak na. Van valami tipp, mitol lehet? Mit ronthattam el?
    Koszonom a valaszt!

    1. Kevés zsiradék okozhatja, de a tejszínnek és a zsiradéknak elégnek kellene lennie. Igazi habtejszín volt, nem növényi?

  3. Szia! kirepedt a fonánál vagyis inkább felszakadt a tészta. van valami tanácsod esetleg? köszönöm szépen a választ előre is.

    1. Előfordulhat, hogy nagyon szorosan fontad. 3as fonás nagyon tud terülni a tepsin az szokott ilyet csinálni. Az is lehet hogy tovább kellett volna kicsivel keleszteni a tésztát fonás után. Vagy még az is lehet, hogy nem voltak lisztesek a csíkok és összetapadtak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük