Virslis csónak

Hozzávalók 5 db-hoz:
  • 35 dkg (350 g) finomliszt
  • 15 g élesztő
  • 1 teáskanál (5g) cukor
  • 1 kk (5 g) só
  • 2 dl tej
  • 30 g puha margarin vagy vaj
Töltelékhez:
  • Ketchup
  • Mustár
  • Virsli
  • Trappista sajt
Recept:

Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.

Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe. Rászórjuk a cukrot.

A tejet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.

Ezt ráöntjük az élesztőre. Belerakjuk a puha margarint is. 10 percet állni hagyjuk.

Jól kidolgozott kelt tésztát készítünk, majd kb 40 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta 5 db kis darabra osztjuk (125 g)

Egyenként gombócot formázunk belőlük. Hagyjuk 10 percet kelni őket.

Virslinél kicsit nagyobb rudakat sodrunk a gombócokból. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kicsit lenyomkodjuk. hogy laposak legyenek.

45 percig hagyjuk kelni őket.

Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen.

A csónak kialakítása:

A már megkelt rudakat középen hosszában bevágjuk. Ne legyen túl mély nehogy átvágjuk, de azért legyen annyira bevágva, hogy beleférjen a virsli.

A vágás mentén széthúzzuk óvatosan és beletesszük a vágásba a virslit.

Lekenjük a tésztát felvert egész tojással.

Ízlés szerint nyomunk rá mustárt vagy ketchupot, esetleg szórunk rá sült hagymát.

Végül megszórjuk reszelt sajttal.

200 fokos sütőben kb 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

2 hozzászólás “Virslis csónak” bejegyzéshez

  1. Ezt lehet hűtőben tárolni nyersen, míg a vendégek megérkeznek? Vagy süssem elő egy picit, hűtő és felhasználás előtt süssem készre? Esetleg már előző este elkészíthetem így? Köszönöm a válaszod!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük