Tigris vekni

Van az a T betűs hiper-szupermarketben kapható pihe-puha tigris vekni. Gondoltam mivel sokak kedvence így megpróbálom leutánozni. Adalékanyagok hiányában azért nem pont olyan, de egész jól megközelíti szerintem . Belül légies, kívül ropogós.

Hozzávalók:
  • 35 dkg (350 g) liszt
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 1,5 dkg (15 g) élesztő
  • 1 dl langyos tej (tejmentesen növényi tej vagy tápszer)
  • 1 dl langyos víz (nem csapvíz)
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 tojássárga
  • 2 evőkanál olaj
Kenéshez:
  • 30 ml meleg víz
  • 5 gramm friss élesztő
  • 30 gramm rizsliszt
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál olaj
  • 1 kávéskanál só (lehet több is ha sósan szeretjük)
  • Ízlés szerint durvára tört borsot is rakhatunk bele
Elkészítés:

A lisztet kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. A tojássárgáját és az olajat is beleöntjük. Hagyjuk felfutni az élesztőt.

Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.

Kikeverjük a mázat is és pulton hagyjuk “kelni”

Ha letelt az egy óra megformázzuk vekninek a tésztát.

Szilikonos sütőpapírral fedett tepsire rakjuk. A mázat alaposan átkeverjük és lekenjük a kenyeret egy szilikonos ecset segítségével. Az egészet kenjük rá, hogy mindenhol borítsa be a tésztát.

Szabad levegőn kelni hagyjuk 1 órát a vekninket. Ez azért fontos, mert a máz tud száradni rajta.

Előmelegítésnél a sütőt 180 fokra kapcsoljuk alul felül sütésen és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába. Ha felmelegedett, akkor berakjuk a kenyeret és 30 perc alatt pirosra sütjük.

6 hozzászólás “Tigris vekni” bejegyzéshez

  1. Szia, megkérdezhetem milyen lisztet használtál a tigris veknihez?
    BL ? Alig várom, hogy kipróbáljam
    Köszönöm

  2. Szia! Rizsliszt helyett mit lehetne használni ami nagy valószínűséggel van itthon? Étkezési keményítő esetleg? Köszi! 🙂

    1. Többen próbálták, de nem igazán repedezik be. Keményítőt nem próbálta még senki szerintem.

  3. Jelentem kipróbáltam keményítővel. Finom ropogós lett a teteje, de nem vagy nem igazán repedezett be így semmi. Legközelebb megpróbálok rásegíteni egy kicsit, hátha úgy. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük