Császárzsemle

Sokan érdeklődtek, hogy van-e császárzsemle receptem. Őszintén bevallom sosem kóstoltam, így rászántam magam és vettem egy darabot, hogy tudjam mit kell elkészíteni. Az első reakcióm az volt, hogy ilyen rosszat nem tudok sütni, de a lényeget leszűrtem. Egy enyhén édeskés inkább kenyérszerű tészta volt. Szerintem egészen jól sikerült leutánoznom.

Hozzávalók:
  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL55)
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 2 teáskanál (10 g) cukor
  • 25 g (fél kocka) élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 50 g vaj (szoba hőmérsékletű)
Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a puha vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.

Dagasztás után 40 percet kelesztjük, 12 db-ba vágjuk (kb 95 g/db)

Gombóccá formázzuk és újabb 10 percet hagyjuk kelni. Ujjbegyünkkel kilapogatjuk és feltekerjük. Finoman megsodorjuk egy kb 20 cm-es rúddá és félrerakjuk. Így járunk el mindegyikkel. Ezután fogjuk az első rudat és tovább sodorjuk kb 50 cm-esre. Egy kis kört formázunk, laza csomót kötünk és rátekerjük a tésztát a önmagára.

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a zsemléket.

Ha mind a tepsin van 210 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. Csak addig keljenek a zsemlék, amíg melegszik a sütő különben nem látszik majd szépen a mintánk. A sütő aljába tetszünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a zsemlék felületét.

Kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.

2 hozzászólás “Császárzsemle” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük