Férjem születésnapi tortája lett ez a szuper finom torta. Megszenvedtem vele és még pityergés is lett belőle, de úgy döntöttem megosztom veletek a hibákkal együtt hátha valaki megkóstolná. Felmerült bennem, hogy pohárkrémnek tökéletes lenne.

Piskóta:
- 8 tojás
- 400 g cukor
- 2 dl víz
- 250 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál holland kakaópor
Mascarpone krém:
- 250 g mascarpone krémsajt
- 80 g porcukor
- 250 g Meggle cukrászhab
- Bourbon vaníliaőrlemény vagy vanília kivonat
Csokis karamellkrém:
- 125 g kristálycukor
- 250 g cukrozatlan habtejszín
- 125 g étcsokoládé
Díszítéshez
- Meggle cukrászhab
Recept:
Csokis karamellkrém
Először ezt készítjük el, hogy hűlni tudjon.
A kristálycukrot egy fazékban felolvasztjuk alacsony lángon és pirítjuk, amíg szép sárga színt nem kap.
Lehúzzuk a tűzről és beleöntjük a tejszínt. addig keverhetjük, míg fel nem oldódik a karamell.
Ha feloldódott, akkor belerakjuk az étcsokit és felmelegítjük az egészet újra.
Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe rakjuk.
mascarpone krém
A cukrászhabot kemény habbá verjük.
Ezután a mascarponét a porcukorral és a vaníliával habosra keverjük.
A sajtkrémbe bátran belekeverjük a tejszínhab felét, majd a másik felét is, de azt már óvatosan csak beleforgatjuk.
Ezt is alaposan lehűtjük.
Piskóta
Végül elkészítjük a piskótát. Én egy magas falú gáztepsiben csináltam.
A 8 tojás sárgáját a 400 g cukorral és a 2 dl langyos vízzel habosra verjük, úgy hogy a vizet csak apránként öntjük hozzá. Addig verjük, amíg a cukor el nem olvad.
Belekeverjük a sütőporos, kakaós lisztet.
A 8 tojásfehérjét is kemény habbá verjük és a keverékbe óvatosan belekeverjük.
A tepsi aljába szilikonos sütőpapírt terítünk. Ide öntjük a tésztát és egyenletesen elterítjük.
Kb 30 perc alatt 180 oC-on megsütjük (tűpróba).
Kihűlés után négy egyforma négyzetre vágjuk.
Összeállítás
A piskóta egyik lapját tányérra rakjuk.
Bekenjük a krém 1/3-ával. A krém közepén egy mélyedést alakítunk ki. Ide töltünk kb 200 g karamellás csokikrémet.

Rárakjuk a következő piskótát, arra is rakunk 1/3ad mennyiségű krémet. A krém közepén ismét egy mélyedést alakítunk ki. Ide is töltünk kb 200 g karamellás csokikrémet.

Erre megint piskóta jön, majd a maradék krémmel körbekenjük a tortát.
Így összeállítva egy teljes éjszakára hűtőbe rakjuk, hogy a krémek jól visszahűljenek.
TIPP: Ha a mascarponés krém túl vékony a szélén, akkor a torta a súlyánál fogva kinyomja a karamellás krémet és kifolyik. Én így jártam sajnos. Mivel marad egy piskóta lapunk ezért legközelebb abból fogok csíkokat vágni és csinálok egy keretet. Ezt bevonom a tejszínes krémmel és ide öntöm a karamellás krémet a közepre.
Másnap tejszínhabbal díszítjük, majd gyümölcsöt, magvakat rakunk rá ízlés szerint.
A kihűlt karamellás krémet kicsit megmelegítjük, de csak éppen annyira, hogy csurgatható legyen, mert ha túl forró megolvad a tejszínhabunk.
Az öntetből ízlés szerint csurgatunk a torta tetejére.
