
Van egy zabpelyhes kenyér receptem. Többen kérdezték már, hogy kiflinek lehet-e formázni. Hát jelentem LEHET! És brutálisan finom. Így simán ki lehet bírni a diétát bárkinek. Kevesebb mint 30% a fehérliszt tartalma szóval IR-esek és GDM-esek valamint cukorbetegek is fogyaszthatják. Az én általam használt összetevőkkel 27 g CH lett egy kifli.
Hozzávalók 5 db kiflihez:
- 125 g zabpehelyliszt
- 50 g búzasikér
- 50 g búzafinomliszt (BL55)
- 25 g zabpehely
- 1 teáskanál (5 g) só
- 12 g friss élesztő
- 50 g kefir (joghurttal vagy tejföllel helyettesíthető)
- 170 g langyos víz
- 1 icipici kiskanál méz (élesztőnek kell, hogy tudjon mivel táplálkozni)
Recept:
A gabonaféléket a sóval összekeverjük a közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt.
A vízbe belekeverjük a kefirt és a mézet, majd meglangyosítjuk.
Ezt ráöntjük az élesztőre és hagyjuk felfutni.
Kidagasztjuk a tésztát, és 30 percig kelni hagyjuk. 30 perc után újra összegyúrjuk és megint 30 percig kelesztjük.
Ha ez az idő letelt, akkor 5 darabba vágjuk és gömbbé formázzuk, majd 10 percet kelni hagyjuk, hogy jobban formázható legyen.
Ha letelt a 10 perc, megformázzuk enyhén olajozott pulton kiflinek és szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk.
Újabb 30 percig kelesztjük, ami idő alatt előmelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen, úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába.
Vízzel spricceljük és előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt készre sütjük.
