Kakaós briós – Pajkaszegi :)

Mióta láttam a kakaós briós szobrának epizódját a Mi kis falunk sorozatban azon gondolkoztam meg kellene sütni. Eddig nem volt jó receptem hozzá, de most megvan. Remélem értékelitek a kreativitást. Ha a hagyományos tekerés nem elég gusztusos, akkor fonjátok meg. Én a császárzsemle formázását is használtam, hogy csini kis koszorúkat kapjak.

Hozzávalók:

Tésztához:
  • 480 g búzafinomliszt (BL55)
  • 20 g holland kakaópor
  • csipet só
  • 80 g kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 70 g olvasztott margarin (vaj vagy olaj is jó)
Tetejére:
  • tojásfehérje
  • kristálycukor

Recept:

A lisztet egy tálba szitáljuk és belerakjuk a csipet sót. A közepében mélyedést csinálunk.

Ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejet.
Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt.

Belerakjuk a tojássárgáját is, valamint a puha, de nem folyós margarint (vajat/olajat) is.

Kidagasztott tésztát 30 percet kelesztjük langyos helyen. Ha letelt a fél óra, akkor enyhén lisztezett deszkára borítjuk.

16 részre vágjuk (kb 60-65 g)

Elkezdjük rúddá sodorni a darabokat úgy, hogy a pulthoz nyomjuk. Kb 25-30 cm-es legyen egy rúd.

Megfonjuk a briósokat. Vagy a hagyományos módon feltekerjük.

Ha készen van, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kelni hagyjuk kb 30 percet.

Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra alul felül sütésen.

Ha megkelt megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk bőven kristálycukorral.

TIPP: Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral szórva még finomabbak.

Forró sütőbe tolva kb 20-25 perc alatt készre sütjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük