Már többször próbálkoztam megcsinálni a békebeli kifli kovászos verzióját, de sosem lett olyan jó, hogy érdemesnek találjam megírni a receptet. Ma végre sikerült és boldogan írom le nektek.
Hozzávalók:
- 170 g búzafinomliszt (BL55)
- 170 g kenyérliszt (BL80)
- 170 g rétesliszt (BF55)
- 175 g víz
- 175 g tej
- 50 g tejföl, kefir vagy natúr joghurt
- 200 g madre kovász
- 15 g só
- 30 g vaj
Recept:
A tésztával pont úgy jártam el, mintha kovászos kenyeret készítenék.
Liszteket autolizáljuk a vízzel, tejjel és kefírrel kb. 30 percig.
Aztán beledagasztjuk a kovászt, végül a sót és a szoba-hőmérsékletű vajat is
Szrimhajtogatjuk, majd lamináljuk, végül 3szor coil hajtogatjuk kb. 30 percenként. MAGYARÁZAT ITT
Kb 100 g-os darabokra vágjuk a tésztát és a békebeli kifli mintájára olajon nyújtjuk és formázzuk. Vagy zsemlének formázzuk a vizes zsemle mintájára. Esetleg stanglikat is formázhatunk belőle.
Sütőpapíros tepsin kelesztjük kb 2 órát. Nekem ellaposodott, de sütés közben szépen feljöttek a kiflik.
Előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy edénybe vizet rakunk a sütőbe.
Sütés előtt vízzel spricceljük a kifliket (ilyenkor szórhatjuk meg magokkal) és szép aranybarnára sütjük őket. Kb 15-20 perc.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept