
A fehérlisztes gyökérkenyér verziónál írtam, hogy ez az a kenyér, amit BÁRKI el tud készíteni és lenyűgözni vele a családot! Végtelenül egyszerű. Semmi kéz meleg víz, futtatás, dagasztás, kelesztés, amik mumusok szoktak lenni. Valljuk be az a legfontosabb, hogy a család elismerését elnyerje a háziasszony vagy a háziúr. Garantálom, hogy ezt megsütve biztos kapsz pár jóleső dicsérő szót és puszit.
Na ezt így itt is hagyom, mert semmivel nem bonyolultabb a 100 % teljes kiőrlésű gyökérkenyér elkészítése. Nem tömör, nem rossz ízű és biztosan csak teljeskiőrlésű liszt van benne 100%-ban nem úgy, mint a bolti verziókban.
Az én hozzávalóimmal a képen látható kész kenyér 100 g-ja 26 g CH-t tartalmazott.
TIPP:
Ha reggelire kell, akkor este keverjük ki a tésztát
Ha vacsorára kell, akkor reggel keverjük ki a tésztát
Hozzávalók:
- 420 g teljes kiőrlésű búzaliszt (BL-200)
- 80 g búzasikér (glutén) Bioboltban beszerezhető
- 2 teáskanál só (10 g)
- 12 g (negyed kocka) friss élesztő VAGY 3 g szárított élesztő
- Kb. 5 dl hideg víz
- 2 ek olaj (elhagyható, de vele tovább puha marad a kenyér)
Recept:
A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért. A közepére szórjuk az élesztőt.
Ráöntjük a vizet. Ez lisztenként eltérő lehet, így azt javaslom, hogy 4,5 dl-el kezdjünk és fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet addig, míg nagyon-nagyon sűrű nokedli állagot nem kapunk. Ragadnia kell, de azért ne legyen folyós.
Egy falkanállal összekeverjük. Nem kell dagasztani.
MINIMUM 6 órát, MAXIMUM 12 órát töltsön bent a hidegben
Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra
Elfelezzük a tésztát. Egyik felét félrerakjuk
A másik felét kilapogatjuk bőven lisztezve lisztes kézzel.
Feltekerjük és megtekerjük
LISZTEZETT szilikonos sütőpapírra tesszük (ha nem lisztezzük meg akkor félő, hogy ráragad)
A tetejét is megszórjuk liszttel
A másik adag tésztával is ugyan így járunk el.
Egy konyharuhával letakarjuk és 40 percig a tepsin kelesztjük őket.
A kelesztés alatt előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy hőálló tálban vizet rakunk a sütő aljába
Ha megkelt, akkor betoljuk a forró sütőbe és szép barnára megsütjük
kb. 20-30 perc alatt megsül a teljes kiőrlésű gyökérkenyér.

Kívül ropogós belül puha. Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept