Funnel cake avagy a tölcsérfánk

Tölcsérfánk

A FB csoportomban jött velem szembe ez a nagyon látványos desszert a tölcsérfánk, amit már akkor tudtam, hogy ki kell próbálnom. Nem bántam meg. Nagyon ízlett az egész családnak, ami nem csoda, hiszen egyszerre meleg, hideg, puha, ropogós, édes és csupa szénhidrát! Aki vigyáz az alakjára az most csukja be a szemét.

Akinek pedig más fánkra fáj a foga válogasson a többi receptemből:

Amerikai fánk

Túrófánk

Sütőben sült fánk

Bismarc fánk – pudinggal töltve

Hozzávalók 4 db fánkhoz:

  • 250 g liszt
  • 300 g tej
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál (4 g) sütőpor
  • 50 g cukor
  • csipet só
  • étolaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
  • csokis mogyorókrém a tetejére
  • vanília vagy csokoládé fagylalt a tálaláshoz

Recept:

Összekeverjük a tojást a tejjel és a cukorral. Belekeverjük a sütőporos, sós lisztet.

Olajat forrósítunk. kb. 190-200 oC-ra

Ha elég forró az olaj, akkor lassan, de határozottan körkörösen belülről kifelé haladva az olajba öntjük a tésztát. A nevét onnan kapta, hogy egy tölcsérbe töltve a tésztát könnyen tudjuk a forró olajba önteni a tésztát.

TIPP: Nagyon figyeljünk, hogy vékonyan öntsük, mert különben előfordulhat, hogy nem sül át a tészta és nyers marad a belseje.

Ha megsült az alja megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk.

Papírra tesszük, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj.

A tölcsérfánk-ot forrón tálaljuk ízlés szerint mogyorókrémmel csurgatva, tejszínhabbal, fagylalttal, porcukorral vagy akár lekvárral.

TIPP: Mogyorókrémet érdemes mikróban kb fél perc alatt kicsit megmelegíteni, hogy könnyebben csurgatható legyen.

VIDEÓ:

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük