Csavart pizza

Csavart pizza

Nagyon könnyű dolgom van, ha inspirációt keresek új receptekhez, mert van sok ikres anyuka ismerősöm, akik szuper dolgokat sütnek, főznek. Így jött ez a szuper pizza recept is velem szembe. Mivel a gyerekek is nagy pizza imádók, így kidolgoztam a saját csavart pizza variációmat. Nagyon nagy sikert aratott, mert belül puha, kívül ropogós és nagyon finom. A megvalósításban a csavart kalács és a virslis csónak receptemet hívtam segítségül, hogy létrejöjjön ezt a különleges pizza recept.

Hozzávalók:

Tésztához: (2 db csavart pizzához)
  • 40 dkg (400 g) búzafinomliszt
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg (20 g) élesztő
  • 1 teáskanál (5 g) cukor
  • 20 g olaj
Töltelékhez:
  • trappista sajt (kb 200 g)
  • gépsonka vagy bacon (kb 100 g)
  • egy kis konzerv sűrített paradicsom (70 g)
  • 2 teáskanál (10 g) cukor
  • egy kávéskanál oregánó
  • egy kávéskanál bazsalikom
  • 1 ek víz
  • 1 teáskanál (5g) só
  • bors

Recept:

A lisztet egy tálba mérjük beekeverjük a sót, majd mélyedést csinálunk a közepébe. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített tejet. Várunk 2 percet, hogy beinduljon az élesztő, majd belemérjük az olajat.

Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához. Ha homogén a tészta 45 percen át kelesztjük.

Ha megkelt két részre osztjuk. Kinyújtjuk téglalap alakúra, amilyen vékonyra csak bírjuk.

A paradicsomsűrítményt egy kis tálkába kanalazzuk át, a konzervdobozt pici vízzel öblítjük, amit hozzáöntünk a sűrítményhez, hogy kicsit hígabb legyen. Beleteszünk ízlés szerint sót és borsot valamint a zöldfűszereket.

Megkenjük a tésztát a paradicsomszósszal, majd megszórjuk a kockára vágott sonkával vagy baconnel és a reszelt sajttal.

Feltekerjük a tésztát a hosszabb oldalánál fogva. Ha megvagyunk egy vágódeszkára fektetejük a rudat és hosszában kettévágjuk úgy hogy az egyik vége egyben maradjon.

A két oldalt összetekerjük, majd a végét összecsípjük. A másik adag tésztával is pont így járunk el.

Berakok egy videót a formázásról, amin a csavart kalács szerepel, de a lényeg látszik rajta.

Sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük 30 percig. Időközben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 180 fokra.

Csavart pizza sütés előtt

Ha letelt a kelesztés a forró sütőbe rakjuk és kb 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Csavart pizza szeletelve

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük