Mascarponés csokis pohárkrém

Tálkában kínált pohárkrém

Ez a pohárkrém recept most a véletlen szülötte. Igazából volt itthon egy mascarpone mai lejárati idővel, amit egy leárazáskor vettem és még nem használtam fel. Gondolkodtam, hogy mit csináljak belőle. Mivel volt maradék sárgabarackos csokis muffinom, így az adta a tésztát a mascarponés csokis pohárkrém desszertemhez. Mivel vmi öntetet is szerettem volna így megbolondítottam egy kis forró csokoládéval. Szerintem nagyon finom lett.

Hozzávalók:

Tésztához:
  • 9-10 dkg (1 tábla) étcsokoládé
  • 12 dkg margarin
  • 3 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 ek (100 g) sárgabaracklekvár
  • 12 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 ek holland kakaópor
Mascarpone krémhez:
  • 250 g mascarpone krémsajt
  • 80 g porcukor
  • 250 g Meggle cukrászhab
  • Bourbon vaníliaőrlemény vagy vanília kivonat
Csokiöntethez:
  • 4 dl tej 
  • 90 g habtejszín
  • 60 g étcsokoládé
  • 30 g cukrozatlan kakaópor
  • 15 g étkezési keményítő
  • 80 g cukor
  • csipet só

Recept:

Tészta:

A csokit összeolvasztjuk a margarinnal és kihűtjük. Hozzáadjuk a lekvárt.

A tojást habosra keverjük a cukorral. Beleöntjük a csokoládét és a kakaós-sütőporos lisztet és alaposan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük.

Előmelegített 180 fokos sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba)

A kihűlt tésztát kis kockákra vágjuk vagy széttépkedjük apróbb darabokra.

Krém:

A cukrászhabot kemény habbá verjük, ezután a mascarponét a porcukorral és a vaníliával habosra keverjük.

A sajtkrémbe bátran belekeverjük a tejszínhab felét, majd a másik felét is, de azt már óvatosan csak beleforgatjuk.

Forrócsoki:

Egy lábasba kimérjük a tejet, és a tejszínt beletördeljük a csokoládét és elkezdjük melegíteni.

Míg a tej felforrósodik, egy kis tálkában összekeverjük a keményítőt és a kakaóport a cukorral és a sóval.

A keveréket óvatosan a forró csokoládés tejhez adagoljuk kanalanként, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen.

Újra felforrósítjuk, és addig melegítjük, folyamatos keverés mellett, míg a keményítő szépen besűríti a csokoládénkat.

Időnként megkeverve megvárjuk amíg kihűl az öntetünk.

Összeállítás:

A krémet a tésztát és a csokiöntetet ízlés szerint poharakba rétegezve tálaljuk.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on.

Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük