Igazi bajor perec

Bajor perec

Nagyon régóta foglalkoztat a bajor perec elkészítése. Próbáltam is már pár receptet, de valahogy nem volt az igazi egyik sem. Gondoltam egyet és úgy döntöttem, hogy kidolgozom a saját sós bajor perec receptemet. Nagyon szeretem azt a ropi ízt, ami visszaköszön a bajor perec ízén. Férfiak is biztos értékelni fogják ha elkészítitek nekik egy jó korsó sör mellé.

Hozzávalók:

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL55)
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 2 teáskanál (10 g) cukor
  • 25 g (fél kocka) élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 50 g vaj (szoba hőmérsékletű)
  • 40 g szódabikarbóna
  • 1 liter víz

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a puha vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.

Dagasztás után 40 percet kelesztjük, 10 db-ba vágjuk.

Mindegyiket rúddá sodorjuk. Semmiképpen ne legyünk “erőszakosak” a tésztával. Ha nem akar nyúlni , akkor hagyjuk 10 percig kelni és folytassuk a sodrást tovább. Ha nagyon nyújtjuk a tésztát, akkor elszakadhatnak a sikérszálak és “csíkos” lesz a perec.

Megformázzuk őket perec formára és a találkozási pontokon az ujjunkkal erősen lenyomjuk

Bajor perec formázása

30 perci kelni hagyjuk őket egy tiszta nedves konyharuhával letakarva.

Amíg kelnek a perecek, addig előkészülünk a megfőzésére. Nem kell frászt kapni semmi extra nem lesz benne. Olyan mintha nokedlit főznénk.

A vízbe beleöntjük a szódabikarbónát és felforraljuk.

A megkelt pereceket egy szürőkanál seígtségével belerakjuk a forró vízbe úgy, hogy a teteje legyen a vízben.

Kb. 30 mp-ig főzzük, majd kivesszük a szűrőkanállal.

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kész pereceket a “talpukra” állítva.

Durva szemű sóval megszorjuk. Ha esetleg nem akarna ráragadni a só akkor spricceljük meg vízzel a perecek felületét.

 180 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tesszük őket kb 20 percre. 

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük