Luca pogácsa – Jósold meg a jövő éved vele

Luca pogácsa

Nem maradhat ki a Luca pogácsa recept se az oldalamról. Egy nagyon jó barátomtól kaptam egy hagyományos receptet, amit az édesanyja szokott sütni, picit alakítottam rajta. Minden évben hoz be a munkahelyre nekünk, hogy megjósoljuk a jövő évi szerencsénket.

Ne feledjétek, hogy Luca napján tilos fonni, sütni, mosni, így ajánlatos már december 12.-én elkészíteni a pogácsát és 13.-án csak pihenni és fogyasztani, ami elkészült.

Szokás/hagyomány
A pogácsákba pénzérméket rejtünk el, de nem az összesbe.  Aki a pénzt tartalmazó pogácsát húzza, annak anyagilag jól fog állni a szénája az elkövetkező évben. 

Természetesen nem kötelező ilyen zsíros jellegű tésztával dolgozni. SAJTOS LEVELES POGÁCSA receptem is van, ha az szimpatikusabb.

Hozzávalók:

  • 650 g búzafinomliszt
  • 250 g margarin vagy vaj
  • 20 g só
  • 25 g élesztő
  • pici cukor
  • 200 g tejföl
  • 100 ml tej
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája a pogácsa lekenéséhez
  • reszelt sajt a szóráshoz
  • magvak a szóráshoz
  • pénzérme alaposan megtiszítva (nálam biztonsági okokból tökmag a gyerekek miatt)

Recept:

Lisztet megsózzuk és a margarinnal elmorzsoljuk.

A közepébe mélyedést csinálunk és belemorzsoljuk az élesztőt

A langyos cukros tejet is beleöntjük.

Megvárjuk míg felfut az élesztő, majd belerakjuk a tejfölt és a tojást is.

Az egész tésztát jól kidolgozzuk, majd összesen 2 órát hűtőbe rakjuk.

Fél óránként hajtogatjuk. Összesen háromszor. (30 percnél, 1 óránál és 1,5 óránál)

Lásd videó!

2 óra leteltével kinyújtjuk egy ujjnyi vastagra. Berácsozzuk a tetejét. Egy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.

Tipp: Ekkor rejtsünk néhány közepébe tisztított pénzérmét vagy helyettesítsük tökmaggal.

Előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen.

Amíg előmelegszik a sütő, addig megkenjük a tojássárgájával a pogikat és megszórjuk reszelt sajttal a tetejüket. Ízlés szerint ilyenkor sózhatjuk vagy maggal szórhatjuk őket.

Forró sütőbe rakjuk és szép pirosra sütjük a pogácsákat.

A kisült pogácsákat fogyasztás közben figyeljük, hogy szerencsét hoznak-e 🙂

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept