Diós sárgabarackos rózsa

Diós sárgabarackos rózsa

Az olivás kifli tésztája nagyon sokrétű, így felhasználható édes péksütemények készítésére is. Én most diós sárgabarack lekváros verziót csináltam és rózsának formáztam így született meg a diós sárgabarackos rózsa. Nem kimondottan édes így kifejezetten beleszerettem. (nem vagyok édesszájú)

OLIVÁS KIFLI tésztája is ugyan ez így párhuzamosan is készíthető a két péksütemény.

Hozzávalók 12 db rózsához:

  • 650 g liszt
  • 1 teáskanál (5 g) só
  • 25 g (kb 5 teáskanál) cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 200 ml meleg víz
  • 200 ml tej
  • 50 ml (45 g, kb 4 evőkanál) olivaolaj
  • 2 tojásfehérje
  • 10 g vaj DAGASZTÁS VÉGÉN
  • kb 150 g darált dió
  • Ízlés szerint lehet porcukrozni is
  • sárgabarack lekvár
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt.

Ráöntjük a kézmeleg vizet és tejet is. Belerakjuk két tojás fehérjét és az olajat is.

Kidagasztjuk a tésztát. Nagyon ragad! Ne várjuk, hogy elváljon az edény falától! Ne dagasszunk hozzá plusz lisztet!

Ha homogén a tészta, akkor beledagasztunk 10 g puha vajat. Vajas kézzel elválasztjuk az edény falától a tésztát, majd letakarva 45 percig kelesztjük.

Ha letelt az idő lisztezve kivesszük a tálból és bőven lisztezett pultra öntjük, majd átdolgozzuk kicsit.

12 részre osztjuk, (100 g/db) golyót gyúrunk belőle. Közben is bőven lisztezzük folyamatosan.

Kb 15*30 cm-esre nyújtjuk lisztezett pulton. Nagyon vékonyra kell nyújtani. Kicsit olyan érzése van a végén az embernek, mintha rétestészta lenne.

Sárgabarack lekvárral megkenjük, megszórjuk darált dióval. Ha kimondottan édes süteményt szeretnénk, akkor keverjük be porcukorral a diót.

Feltekerjük a hosszabbik felénél fogva. A tekercset hosszában félbevágjuk, majd összetekerjük a két oldalt úgy, hogy a vágási felület kifelé forduljon.

A végét alulra tekerve feltekerjük az egész fonatot. A végét hozzácsípjük a tekercs oldalához.

Sorban szilikonos sütőpapírra rakjuk őket.

A tojássárgájához egy evőkanál tejet adunk és a keverékkel lekenjük mindegyik diós sárgabarackos rózsa tetejét.

Megszórjuk őket darált dióval.

20 percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.

180 fokon sütjük alul felül sütésen kb 15-20 percet, úgy hogy vizet rakunk egy edényben a sütő aljába. Ha már megpirult a széle és szép színt kapott jó is lesz.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.

Kálci receptjei Youtube