Olivás csavart kifli

olivás kifli

Nagyon régóta szeertnék olivás kifli-t csinálni, de valahogy sosem sikerült olyanra, mint amilyenre szerettem volna. Most ez egy nagyon jól sikerült változat így megmutatom nektek.

Hagyományos kiflinek mindenképpen a BÉKEBELI ROPOGÓS KIFLI receptemet ajánlom.

FIGYELEM ez a tészta inkább édeskés (mint az albán pékségek tésztái), így ha egy sósabb ízvilágra vágyunk, akkor 15 g só, 15g cukor kerüljön a tésztába!

Hozzávalók 12 db olivás kifli-hez:

  • 650 g liszt
  • 1 teáskanál (5 g) só
  • 25 g (kb 5 teáskanál) cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 200 ml meleg víz
  • 200 ml tej
  • 50 ml (45 g) olaj
  • 2 tojásfehérje
  • 10 g vaj DAGASZTÁS VÉGÉN
  • kb 120 g olivabogyó (zöld és fekete is jó)
  • kb 90 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt.

Ráöntjük a kézmeleg vizet és tejet is. Belerakjuk két tojás fehérjét és az olajat is.

Kidagasztjuk a tésztát. Nagyon ragad! Ne várjuk, hogy elváljon az edény falától! Ne dagasszunk hozzá plusz lisztet!

Ha homogén a tészta, akkor beledagasztunk 10 g puha vajat. Vajas kézzel elválasztjuk az edény falától a tésztát, majd letakarva 45 percig kelesztjük.

Ha letelt az idő lisztezve kivesszük a tálból és bőven lisztezett pultra öntjük, majd átdolgozzuk kicsit.

12 részre osztjuk, (100 g/db) golyót gyúrunk belőle. Közben is bőven lisztezzük folyamatosan.

Kb 15*30 cm-esre nyújtjuk lisztezett pulton. Nagyon vékonyra kell nyújtani. Kicsit olyan érzése van a végén az embernek, mintha rétestészta lenne.

Olvasztott vajjal megkenjük, megszórjuk nagyon apróra vágott olivabogyóval.

Feltekerjük a hosszabbik felénél fogva. A tekercset hosszában félbevágjuk, majd összetekerjük a két oldalt úgy, hogy a vágási felület kifelé forduljon.

Sorban szilikonos sütőpapírra rakjhuk őket.

A tojássárgájához egy evőkanál tejet adunk és a keverékkel lekenjük mindegyik kifli tetejét.

Megszórjuk őket bőven szezámmaggal.

20 percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.

180 fokon sütjük alul felül sütésen kb 15-20 percet, úgy hogy vizet rakunk egy edényben a sütő aljába. Ha már megpirult a széle és szép színt kapott jó is lesz.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.

Kálci receptjei Youtube