Mákos pötty

Két klasszikus népi étel házasítása mindig izgalmas feladat. Ez esetben egy lengyel kelttésztát a PLETZLACH-ot és egy erdélyi kenyérrevalót a padlizsánkrémet álmodtam össze egy előétellé. A tészta édessége jól ellensúlyozza a padlizsánkrém pikáns ízét, a hagyma és a mák roppanóssága feldobja a lágy krém monotonitását.Így jön létre a mákos pötty fantázianévre hallgató kis előétel vagy vendégváró.

Hozzávalók:

Pogácsák:
  • 225 g búzafinomliszt
  • 5 g só
  • 2 g cukor
  • 12 g élesztő
  • 125 g víz
  • 10 g napraforgóolaj
Padlizsánkrém:
  • 120 g kisült padlizsán hús
  • 0,5 fej hagyma
  • kevés olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • feketebors (őrölt)
  • 30 g majonéz
Díszítés, egyebek:
  • Szemes mák
  • Pirított hagyma (bolti)
  • Egy egész tojás

Recept:

Pogácsák:

A lisztet összekeverjük a sóval és mélyedést készítünk a közepére.

Ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a langyos vizet és beleöntjük az olajat.

Kidagasztjuk úgy, hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta.

40 percet kelesztjük a tésztát szobahőmérsékleten.

Kb 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy kicsi pogácsaszaggatóval vagy felespohárral kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsin kelesztjük a korongokat 15-20 percig

Megkenjük felvert egész tojással a tetejét

Előmelegítjük a sütőt 230 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába

Kb 10-15 perc alatt barnára sütjük

Padlizsánkrém:

Félbevágjuk a padlizsánokat, bevagdossuk, olajjal lekenjük, sózzuk, borsozzuk

Egy tepsire rakjuk őket sorban

180 C fokon légkeverés nélkül kb 50 perc alatt átsütjük őket.

Amíg sül a padlizsán, a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.

Kevés olajon a vöröshagymát megdinszteljük. Ha egy kicsit megpirult a fokhagymát is rádobjuk és lehúzzuk a tűzről.

Ha a padlizsánok megsültek, a belüket kikaparjuk.

Az összes hozzávalót egy botmixer segítségével pürésítjük.

Összeállítás:

A kisült „pogácsákra” habzsákkal padlizsánkrémet nyomunk, amit sült hagymával „díszítünk” végül szemes mákkal szórjuk.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept